В Україні можуть скасувати скандальний закон, який зіграв на Путіна
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні можуть скасувати скандальний закон, який зіграв на Путіна

В Україні можуть скасувати скандальний закон, який зіграв на Путіна
Джерело:  online.ua

Конституційний суд України 17 листопада розпочав розгляд справи за поданням 57 народних депутатів про відповідність Конституції скандального мовного закону авторства Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook нардепа Леоніда Ємця.
Він зазначив, що на засіданні Конституційного суду є кворум.
"Зараз розглядається питання розгляду справи без представника президента України. Прийнято рішення розглядати. Представник "Свободи" Олег Бондарчук заявив від нашого боку клопотання про відвід суддів, щодо яких є кримінальна справа за сприяння узурпації влади Януковичем. КС відмовився зачитувати це клопотання", - написав Ємець.
"Конституційний Суд відмовився дати відвід суддям, які мають конфлікт інтересів через участь в узурпації влади Януковичем. Статус української мови буде визначатися складом суду, до якого немає довіри і який є в залежності від політичних впливів. Ганьба і правовий нігілізм", - додав він.
Читайте також: З'явилося фото підписання Порошенком важливого закону
У той же час під стінами Конституційного суду близько 30 представників партії ВО "Свобода" та інших організацій вимагають, щоб суд скасував цей закон.
"Згадаймо, як цей закон протягала банда Партії регіонів в парламенті і як відреагувало суспільство - масовими акціями протесту, мовним Майданом і лютим опором. Зараз ми повинні в підсумку домогтися, щоб цей закон був скасований", - сказав нардеп Андрій Іллєнко.
Нагадаємо, закон "Про основи державної мовної політики № 5029-VI" авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка був прийнятий Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для влади Криму заявити про утиски прав російськомовного населення і зіграло на руку президенту РФ Володимиру Путіну, який у підсумку анексував півострів і відправив російських військових на Донбас.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Всеукраїнський проект "Переходить на українську", створений з метою популяризації української мови в суспільстві, випустив новий соціальний ролик до Дня української писемності та мови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?