В Україні назвали єдиний шлях вирішення проблем з Донбасом
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні назвали єдиний шлях вирішення проблем з Донбасом

В Україні назвали єдиний шлях вирішення проблем з Донбасом
Джерело:  online.ua

Україні необхідно сформувати сильну державу з адаптивною системою національної безпеки, а не покладатися виключно на зовнішні домовленості в контест війни на Донбасі, вважає екс-секретар Ради національної безпеки і оборони, радник президента України Петра Порошенка Володимир Горбулін.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю Горбуліна на "Дзеркалі тижня".


«Наша модель системи національної безпеки повинна стати гнучкішою. Гібридні загрози апріорі є середовищем динамічним, і реагувати на них шляхом виключно традиційним майже неможливо. Слід розуміти, що швидкість реагування на постійну імпровізацію і незвичайну організаційну адаптивність противника стає критично важливим показником здатності держави до ефективної відповіді на агресію. Розвідка і контррозвідка - наші очевидні пріоритети розвитку на даному етапі», - вважає Горбулін.


«Ця теза повторюється часто, але в реальності процес йде вкрай повільно. При цьому треба розуміти, що в межах поточного законодавства саме розвідувальні та контррозвідувальні органи мають чи не найбільшу свободу дій, а значить - потенційно є найбільш адаптивними державними структурами, здатними реагувати на актуальні загрози швидко і з найменшим формалізмом. Це той фрагмент сектора безпеки і оборони, на якому ми повинні зараз особливо зосередитися», - продовжує радник Порошенко.


«Оновлена ​​мета модернізації системи національної безпеки - це, звичайно, забезпечення стійкості. Причому стійкості не тільки держави як системи державних органів і політики, що ними реалізується, але стійкості самого суспільства до гібридних загроз. Адже саме суспільство тепер стає і об'єктом атаки, і суб'єктом відповіді на неї. Суспільство може як посприяти діяльності агресора, так і надати йому дуже жорстокий опір. Останнє свідчить і про необхідність переосмислити в рамках нової ідеології функціонування системи національної безпеки, роль і місце в ній недержавних учасників», - вважає Горбулін.


Читайте також: Нові переговори по Донбасу: Україна позначила жорсткі позиції


«Ці структури і сьогодні роблять чимало важливого для допомоги державі. Але модель співпраці все ще не складається. Тим часом, саме недержавні учасники дозволяють зробити досить консервативну систему національної безпеки більш гнучкою і адаптивною, оскільки не стримуються формальними бюрократичними правилами та приписами. До речі кажучи, багато в чому за рахунок цього діє і Росія - використовуючи приватні військові компанії та інші недержавні структури», - впевнений Горбулін.


«Наближення геополітичної точки біфуркації - важливий момент не тільки для великих держав, а й для України. Від того, як Європа, США і Росія її пройдуть, буде залежати нова конструкція світопорядку. А значить - це безпосередньо вплине і на Україну. Україна виявляється безпосередньо втягнутою в цю перебудову. Такі проблеми, як війна на сході України, реваншистська Росія, сирійський конфлікт, мігрантська криза, складні процеси в ЄС - все це і формує новий світопорядок», - продовжує Горбулін.


«Ключове питання в тому, чи будемо ми при цьому фоном цього процесу або ж одним із суб'єктів? Якщо ми хочемо не просто приймати як даність рішення про нашу долю (а так само пасивно очікувати моменту, поки Європа виявиться в стані не просто усвідомити повноцінно загрозу, що виходить від Росії, але і почати формувати свою "гранд-стратегію"), а активно впливати на цей процес, не просто пропонувати, але і продавлювати рішення, що відповідають інтересам не інших країн (як союзників, так і недругів), а нашим національним інтересам, то наш шлях тільки один - формування сильної держави з адаптивною системою національної безпеки», - упевнений радник Порошенко.


«Саме це запорука нашої безпеки, а не будь-які зовнішні домовленості. І саме це є запорукою ефективного просування по шляху "Мінська-2", який явно потребує суттєвої трансформації, щоб стати не просто набором фраз на папері, але реальної картою мирного врегулювання», - резюмує Горбулін.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  Горбулін спрогнозував, що в 2017 році настане переломний момент в питанні міжнародного врегулювання конфлікту на Донбасі, за яким, ймовірно, відкриється новий горизонт рішень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?