В Україні назвали рік перелому ситуації на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні назвали рік перелому ситуації на Донбасі

В Україні назвали рік перелому ситуації на Донбасі
Джерело:  online.ua

Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони, радник президента України  Петра Порошенка  Володимир Горбулін спрогнозував, що в 2017 році настане переломний момент в питанні міжнародного врегулювання конфлікту на Донбасі, за яким, ймовірно, відкриється новий горизонт рішень.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю Горбуліна на « Дзеркалі тижня ».


«Нині ми перебуваємо у своєрідній переломній точці відносно не тільки конфлікту на сході України, а й багатьох міжнародних процесів, які, серед іншого, впливають і на логіку розвитку подій української ситуації. Ми з усією очевидністю наближаємося до своєрідної точки біфуркації - якогось нового стану, за яким, можливо, відкриється новий горизонт рішень», - вважає Горбулін.


«Цікаво, що в процесі проходження цієї точки знаходиться не стільки Україна, скільки решта учасників миротворчого процесу - США, Німеччина, Франція і Росія. І саме тому нам потрібно активніше вивчати цю нову реальність», - продовжує Горбулін.


«Не дивлячись на те, що окремі українські експерти та колишні політики наполягають, що реалії глобального рівня не впливають на те, що сталося в Криму і на Донбасі, мислити в такий парадигмі - очевидний тупик», - упевнений радник Порошенко.


Читайте також: Нові переговори по Донбасу: Україна позначила жорсткі позиції


«Остання зустріч "нормандської четвірки", заяви її учасників і спроба повернути мінський процес в конструктивне русло - все це говорить про намір ще раз, напередодні 2017 року, вдихнути нове життя в "Мінськ-2". Причому спроба напередодні серйозних трансформацій. Європа, Росія і Україна, по суті, останній раз намагаються увійти в одну і ту ж воду двічі. Не виключено, що це може і вдатися. Але навряд чи "надія" - ефективний супутник державного планування», - вважає Горбулін.


«А це означає, що Україні слід краще зрозуміти своїх союзників і опонентів, щоб не допустити "розчинення" національних інтересів України в хвилях чужих цілей і очікувань. І в новій реальності, яка може стрімко наступити в 2017 році», - прогнозує Горбулін.


«У політичному сенсі дійти до тупика "Мінська-2" означає зовсім не впертися в стіну - це означає побачити, що за нею теж є простір для рішень. Але щоб йти до нових можливостей політичного врегулювання, потрібно все ж пройти цей шлях до кінця. У будь-якому випадку далекоглядно було б готуватися до того, що з 2017 року багато обставин політичного врегулювання конфлікту на сході України можуть змінитися, а значить - ми потребуємо адекватного підготовчого етапу до цього процесу», - упевнений радник Порошенко.


«Безумовно, нам потрібні заготовки на випадок згоди сторін переглянути (швидше - уточнити) "Мінськ-2" і вийти на новий формат домовленостей .... У поточній їх редакції вони, по-перше, явно (особливо в пунктах 4, 9 та 11) ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України, що суперечить не тільки національним інтересам України, а й Декларації глав держав "нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 року. І, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проведення виборів до відновлення контролю над кордоном безглуздо. Однак, навіть не виходячи з логіки "Мінська-2", частина його положень може бути модернізована, щоб документ став реальнішим в частині його фактичного, а не теоретичного виконання», - продовжує Горбулін.


«Наприклад, нам потрібно прямо зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль - потім вибори). Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам потрібно не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО". Те ж саме щодо амністії: абсурдні спроби "керівників" "ДНР/ЛНР" (а де-факто - Росії) витребувати повну амністію - безглузді, оскільки суперечать всій міжнародній практиці », - продовжує Горбулін.


«І, звичайно, варто розглядати можливість розширення числа учасників переговорів за рахунок США, ЄС, країн - підписантів Будапештського меморандуму. Втім, шанси на таке розширення вельми примарні: зараз ні Росія, ні Берлін з Парижем цього явно не хочуть. Але як поведуть себе ці країни після виборів - питання неоднозначне», - прогнозує Горбулін.


«Запорука нашої перемоги (втім, навряд чи слово "перемога" буде доречним в даній ситуації - гібридні конфлікти ставлять питання не про перемогу, а про підтвердження суб'єктності держави і її стійкості: політичної, економічної, військової, інформаційної) - модернізація і стабілізація внутрішньополітичних і , що навіть важливіше, - внутрішньоекономічних процесів. Та й для нас питання частіше варто в категорії не "виграти", але - "не програти" (що не одне і теж)», - зазначає Горбулін.


«Слабка держава - "червона ганчірка" для агресора, оскільки вона не здатна вирішувати свої внутрішні проблеми і дати відсіч загрозам зовнішнім. А значить, агресор не може собі відмовити в задоволенні реалізувати свої реваншистські плани за рахунок такої країни. Тим більше, що сьогодні ми знаходимося на перетині відразу трьох криз: фінансово-економічної, державно-політичної і геополітичної. Однак без вирішення перших двох надії на рішення третьої - трохи», - продовжує радник Порошенко.


«Тому стратегічне рішення "Мінська-2" знаходиться навіть не в руках Путіна, Меркель, Олланда або у інших зовнішніх учасників - воно в наших руках. Але тільки якщо ми зможемо забезпечити свій стабільний розвиток і свою боєздатність», - резюмує Горбулін.


Як повідомляв ONLINE.UA,  російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що у президента РФ Володимира Путіна не залишилося інструментів для впливу на Україну, про що свідчить позиція Києва щодо реалізації Мінських угод.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?