В Україні назвали три причини того, чому нинішня блокада Донбасу не потрібна
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні назвали три причини того, чому нинішня блокада Донбасу не потрібна

В Україні назвали три причини того, чому нинішня блокада Донбасу не потрібна
Джерело:  online.ua

Блокада торгівлі України з окупованими районами Донбасу не потрібна з трьох причин.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів політолог, військовий інструктор Цві Аріелі.
За його словами, "іноді варто трошки відійти вбік і подивитися, які є плюси і мінуси для України при такій торгівлі".
"Перш за все, немає жодної проблеми в тому, щоб продавати щось на окуповані території. Тут Україна нічого не втрачає. Навпаки. Вона отримує гроші від продажу товарів. Накопичується капітал. І це добре як для держави Україна, так і для її мешканців", — зазначив він.


Читайте також: Прибічники "руської весни" зраділи протестам у Києві і оголосили про "новий Майдан"

Аріелі вважає дурницями твердження про те, "що прибуток йде тільки олігархам: всі ж прекрасно знають, що люди працюють у цих олігархів на заводах, а з цих грошей не платяться податки".
"Ви думаєте, що західні партнери будуть компенсувати втрату доходу від продажу товарів? Навпаки, вони спитають з нас за це. Це об'єктивна реальність. Це — раз", — сказав він.
У той же час, експерт визнав і проблему, котра полягає в тому, "що Україна закуповує (товари з окупованих територій, — ONLINE.UA) і, таким чином, фінансує терористичні формування".
"Бажано, щоб такі закупівлі були зведені до мінімуму. В тому числі, по вугіллю. На слуху зараз саме вугілля. Я — за те, щоб максимально блокувати подібну торгівлю. Щоб закупівля вугілля проводилася з якихось інших джерел, а не на окупованих територіях. Якщо це можливо", - упевнений він.
Аріелі додав, що в разі, якщо такий підхід неможливий, "то я вважаю, що нічого робити — треба закуповувати".
"Втім, думаю, це цілком можливо — закуповувати і в інших місцях. Наскільки дозволяє судити відкрита інформація, можна і в ПАР закуповувати, і так далі. Це — два", - зазначив експерт.


Читайте також: В центрі Києва зібралося віче, в мережі говорять про провокаторів: з'явилися фото і деталі

Крім того, "блокуючи один перехід або навіть кілька — хоча на даний момент блокується один перехід — об'єктивно немає ніякої фізичної можливості створити їм там якусь реальну блокаду".
"Тому що, в першу чергу, Україна торгує з агресором. І агресор цей — передусім, Росія. Всі ж прекрасно розуміють, що агресор — це не шахтарі якісь. Що самий головний агресор — російське держава, Російська Федерація. І чомусь ні у кого не виникає питань, чому відбувається торгівля між Україною і Росією", - стверджує він.
Аріелі додав, що у нього виникає питання: "Чому Україна спонсорує Росію — саме Росію".
"Чомусь Семенченко (народний депутат Семен Семенченко, один з активних учасників блокади – Ред.) і його прихильники блокують торгівлю саме там, в зоні проведення АТО. І у мене питання — чому це відбувається? Це ж здається нелогічним!" – зазначив він.
Експерт додав, що, "з іншого боку, додатково треба враховувати, до яких наслідків можуть привести спроби блокади".


Читайте також: Аваков зробив гучну заяву щодо торгівлі з окупованим Донбасом

"Припустимо, ми не будемо продавати їм якісь товари: їжу, електроенергію, щось ще. Як би там не було, через деякий час суто з економічної точки зору вони все одно відділяється. Просто переведуть свої потужності на російські товари, російську сировину. Сьогодні ні для кого не секрет, що значна частина російської продукції виробляється на нелегальних неліцензованих підприємствах на території Росії. І ця продукція поставляється в так звані ЛНР і ДНР. Продукція, швидше за все, низької якості", - заявив він.


Аріелі зазначив, що "якщо Україна перестане постачати їм, скажімо, печеньки, то ці українські, між іншим, громадяни будуть їсти печиво гіршої якості, і матюкати Україну при цьому, от і все, це єдине, чого можна добитися таким чином".


"Тобто, виходить, йде, по-перше, економічне відділення систем окупованих територій від економічної системи на території України. І ця блокада підштовхне до ще більш тісного співробітництва між економічними системами Російської Федерації та окупованих територій. Це раз. Це негатив", - заявив він.


Крім того, "громадяни України за фактом будуть ще більш негативно ставитися до України".


"Вони будуть сидіти, грубо кажучи, в холодному підвалі — і іміджу України на окупованих територіях це ніяк не підвищить. Якщо ми стратегічно ставимося до цих територій як до своїх, якщо ми хочемо їх повернути, це однозначно негатив. Це два", - додав він.


Аріелі підкреслив, що "у разі великомасштабної військової операції буде неможлива припинення постачання товарів з метою створення штучного дефіциту, це три".


Більше читайте  в інтерв'ю на ONLINE.UA: Не виключено, що в центрі Києва влаштують стрілянину в інтересах Росії - Цві Аріелі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?