В Україні остаточно затвердили нові тарифи на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні остаточно затвердили нові тарифи на газ

В Україні остаточно затвердили нові тарифи на газ
Джерело:  online.ua

У понеділок, 18 січня, в Україні остаточно затвердили нові тарифи на газ. Відповідну постанову підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль за дорученням президента Володимира Зеленського. Нова ціна на газ буде єдиною для всіх - 6,99 грн за кубічний метр. Ці знижені тарифи будуть діяти до завершення карантину або до закінчення опалювального сезону, якщо карантинні обмеження скасують раніше. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на повідомлення Шмигаля в Тelegram.

"За дорученням Президента України Уряд прийняв рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Це рішення дозволить знизити ціну на газ для українців в середньому на 30% ", - повідомив глава Кабміну.

Шмигаль наголосив, що встановлені тарифи нижчі на 1,5 грн за куб від тих, що діяли в 2018-2019 роках. Він нагадав, що в зимові місяці минулих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Завдяки зниженню тарифів, як запевняє глава уряду, середня платіжка буде приблизно на 500 грн менше.

Прем'єр-міністр додав, що урядове рішення про зниження тарифів і встановлення граничної ціни на газ не означає, що влада відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. За його словами, це рішення було вимушеним, оскільки без втручання в ситуацію вже б в лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

"У подальшому ми зробимо так, щоб всі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони будуть платити взимку або влітку. Це європейський підхід, який діє у всіх цивілізованих і розвинутих країнах", - пояснив Шмигаль, що буде з тарифами на газ далі.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Показники максимальної ціни збільшилися на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищив тарифи до 7,22 грн за кубометр. Це означає, що газ для населення подорожчає на 14% в порівнянні з груднем, коли діяв тариф 6,33 грн / куб. м. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Після подорожчання комунальних послуг в містах України почалися масові протести, тому Кабмін за дорученням президента ввів державне регулювання цін на газ на період карантину або до кінця опалювального сезону. Важливо відзначити, що в Міжнародному валютному фонді стурбовані можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, оскільки розцінюють це як порушення взятих в рамках Меморандуму кредитних зобов'язань.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні знизять і тариф на розподіл природного газу- він буде обмежений до 1,79 грн за кубічний метр.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?