В Україні оцінили ризики від спалаху смертельного коронавірусу
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні оцінили ризики від спалаху смертельного коронавірусу

В Україні оцінили ризики від спалаху смертельного коронавірусу
Джерело:  online.ua

Нацбанк України вважає, що новий китайський коронавірус та його загроза може спричинити довгострокові негативні наслідки для економіки. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інфляційний звіт установи на січень 2020 року.

На думку фахівців, перш за все епідемія може вдарити по експорту та боргових цінних паперах. Перший у цьому разі скоротиться, а папери втратять привабливість.

НБУ аналізував поточну ситуацію на основі даних про наслідки епідемії вірусу SARS. Було спрогнозовано, що новий коронавірус відзначиться більш коротким впливом на економіку світу. Відповідно, таким саме буде й вплив для України.

Утім, є також негативний варіант прогнозу. Згідно з ним, більш тривалий спалах призведе до падіння попиту на такі ресурси, як сталь чи залізна руда.

"Суттєве зниження світового попиту, передусім з боку Китаю, призведе до зниження світових цін, насамперед на сталь та залізну руду. З огляду на масштаби китайської економіки та залученість у світову торгівлю та глобальні ланцюги створення доданої вартості, до ефектів від послаблення попиту долучиться також негативний вплив для виробничих видів діяльності", - говориться у звіті.

Нацбанк додав, що українські експортери можуть постраждати через зниження попиту й цін у ситуації, коли вони ще не відновилися від падіння виробництва минулого року.

Окрім того вважається, що офіційному Києву важче буде позичати кошти для виплати старих боргів. Такий сценарій стане реальним, якщо інвестори переоцінять ризики щодо боргових облігацій.

Як повідомляв ONLINE.UA, китайські вчені припустили, що одним з джерел розповсюдження коронавірусу могли стати панголіни. Станом на п'ятницю, 7 січня, жертвами стали понад 600 людей, а 31 тисяча інших стали інфікованими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?