В Україні подешевшають кредити, але населенню це сильно не допоможе
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні подешевшають кредити, але населенню це сильно не допоможе

В Україні подешевшають кредити, але населенню це сильно не допоможе
Джерело:  online.ua

Аналітики і банкіри прогнозують в цьому році зниження відсоткових ставок за банківськими кредитами: як для українських підприємств, так і для населення. ONLINE.UA з'ясовував, коли і як подешевшають кредити.


Дорогі гроші


За останній рік відсоткові ставки по кредитах і так знизилися, в середньому, на 1,5-2%, і зараз вони становлять 24-27% для бізнесу. «При цьому, в основному, корпоративні клієнти кредитуються терміном на 1 рік», - зазначає заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Андрій Мойсеєнко.


Гірше справи йдуть з кредитами для населення. Ефективні ставки за споживчими кредитами залишаються захмарними - 60-80%, а іноді і 100% річних при середньому терміні кредитування 2-5 років. «Кредитні програми, як правило, передбачають щомісячну комісію в розмірі від 1,3% до 4% і обов'язкове страхування», - говорить начальник управління продажів кредитних продуктів UniCredit Bank Тетяна Нікітіна. При такій вартості позикових коштів інтерес до них залишається невисоким, а ринок автокредитування та іпотеки практично зупинився.


«Згортаються проекти з кредитування, фактично його розвиток зупинився», - заявив нардеп Руслан Демчак на недавній презентації народними депутатами Стратегії розвитку банківської системи на 2016-2020 роки. Однією з причин такого згортання в останні роки депутати називають високу прибутковість депозитних сертифікатів НБУ, через що банкам вигідніше купувати сертифікати, чим кредитувати.


Банкіри ж головною причиною стагнації називають високу вартість залучених від вкладників коштів. «Вартість кредитів безпосередньо залежить від депозитних ставок, - Нагадує Андрій Мойсеєнко. - А вони сьогодні дуже високі, що робить кредити для бізнесу і населення практично не підйомними».


Велика подушка


Така ситуація, на думку Банківського аналітика фінансової компанії ICU Михайла Демківа, триватиме недовго: вже в кінці 2016 року року ставки по кредитам почнуть знижуватися. «Основна причина - це надлишкова ліквідність банків і очікуване зниження ключової ставки НБУ на 2-3% до кінця року», - пояснює він.


Зростання рівня ліквідності в банківській системі викликане декількома причинами. «В першу чергу, українці почали поступово повертатися в банки, знову довіряючи їм свої кошти», - стверджує Андрій Мойсеєнко. Також грошові «подушки» у банків з'явилися в зв'язку з виплатами Фонду гарантійних внесків (частина цих коштів повертається населенням в банки у вигляді депозитів) і авансових соціальних виплат за січень 2016 року в грудні 2015-го.


Ці показники вже вплинули на вартість депозитів: вони з початку року стали дешевшати. «Протягом останніх кількох місяців ми спостерігаємо зниження ставок по внесках населення», - каже Мойсеєнко. Зараз вони складають в середньому 18-20%.


Депозити продовжать дешевшати, якщо не погіршаться макроекономічні показники України, впевнений Михайло Демків. При таких умовах вже восени ставки по кредитах почнуть знижуватися. «До кінця року ставки по кредитах знизяться на 3-4%», - прогнозує радник голови правління банку «Конкорд» Павло Крапівін.


Правда, таке невелике зниження ставок навряд чи сильно пожвавить ринок споживчого кредитування. А ось для бізнесу воно буде помітним. «Для корпоративних клієнтів, особливо великих підприємств, зниження ставок навіть на 0,5 відсоткових пункта грає помітну роль», - стверджує Михайло Демків.


Реєстр позичальників


Не всі експерти впевнені в тому, що одна лише висока ліквідність банківської системи здатна привести до зростання кредитування в країні. Одні вважають, що спочатку повинні вирости інвестиції в економіку, інші - що без відновлення довіри банків до позичальників не обійтися. «Наявність у банків потенціалу - не єдина умова зниження вартості кредитів і сплеску кредитування. Багато що залежить від фінансових показників позичальників і їх здатності обслуговувати отримані кредити. А це, в свою чергу, прямо пов'язано зі станом і динамікою розвитку економіки», - впевнена Тетяна Нікітіна.


Банкіри сподіваються, що єдиний для всіх банків реєстр позичальників допоможе швидше пожвавити кредитування, так як відсіє неякісних клієнтів. «При наявності такого реєстру банки зможуть знизити процентні ставки сумлінним позичальникам і поставити заслін для отримання кредитів тим, хто раніше їх не повертав», - вважає голова правління «Комерційного індустріального банку» Вадим Березовик.


Раніше ЗМІ повідомляли, що такий реєстр НБУ хоче запустити вже з 1 вересня поточного року. Але в регуляторі дату запуску не озвучили. «Національний банк підтримує необхідність створення єдиного кредитного реєстру на базі регулятора. Однак створення такого реєстру залежить від знаходження компромісу з кредитними бюро та іншими представниками ринку, а також підтримки з боку депутатського корпусу», - повідомили ONLINE.UA в прес-службі НБУ.



Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?