В Україні придумали новий спосіб виявлення хворих на коронавірус
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні придумали новий спосіб виявлення хворих на коронавірус

В Україні придумали новий спосіб виявлення хворих на коронавірус
Джерело:  online.ua

У МВС України вирішили залучити собак для виявлення людей з коронавірусом. Такий досвід українські правоохоронці хочуть перейняти у Фінляндії, де в аеропортах вже працюють собаки-нюхачі. Службові собаки спеціально навчені виявляти запах вірусу в зразках поту, зібраних на серветках пасажирів, що прибувають. Їм потрібно всього 10 секунд для виявлення особи з ознаками COVID-19. Таким пасажирам співробітники аеропорту пропонують пройти безкоштовно тест на коронавірус в медичному центрі. І такий досвід фінські фахівці в рамках роботи Консультативної місії ЄС погодилися передати українським кінологів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МВС України.

Заступниця глави МВС Тетяна Ковальчук розповіла, що 5 жовтня пройшов перший вебінар з доценткой ветеринарного факультету університету Гельсінкі Ганною Гієльм-Бйоркман про те, як правильно тренувати собак-нюхачів для виявлення людей з ознаками COVID-19. Вона підкреслила, що для України досвід ЄС в цій сфері є дуже важливим, зазначивши, що його вже почали використовувати, зокрема, у Великій Британії і Франції.

"COVID-19 є глобальним викликом, який вимагає нових та інноваційних підходів. Використання собак виявити COVID-19 - це дійсно новаторська ініціатива. Ми сподіваємося розвинути цю ініціативу в найближчі місяці. Для нас досвід ЄС в цій сфері є дуже важливим. Використання службових собак для різних цілей правоохоронної системи вже давно не новина. Кінологічні служби працюють і в Національній поліції, і в державній прикордонній службі, і в Національній гвардії ", - зазначила Ковальчук.

Заступниця міністра внутрішніх справ підкреслила, що за час пандемії в Україні інфікувалося більше 6 тисяч працівників системи Міністерства внутрішніх справ, 16 з них померли. Тому вона вважає, що досвід, яким з українськими правоохоронцями діляться європейські колеги, це додаткові можливості, які варто досліджувати і використовувати, так як МВС потрібно щодня продовжувати виконувати завдання, пов'язані із забезпеченням безпеки та правопорядку, протидією злочинності, ліквідації наслідків надзвичайних подій.

Важливо нагадати, що кілька днів тому Євросоюз схвалив використання експрес-тестів на коронавірус, які дають результати за 15 хвилин. Ці тести Veritor System компанії Becton Dickinson засновані на хроматографическом імуноаналізі прямого і якісного визначення антигенів SARS-CoV-2 в мазках з носа. Їх планують використовувати в службах швидкої допомоги, терапевтами та педіатрами при огляді пацієнтів з підозрою на COVID-19. Результати тестування будуть визначатися прямо на місці під час огляду пацієнтів, так як тест поставляється в комплекті з портативним пристроєм-аналізатором. Перші поставки експрес-тестів на коронавірус почнуться вже в жовтні 2020 року. Спочатку на європейський ринок надійдуть 8 млн тестів, а до березня 2021 року виробники обіцяють випускати до 12 млн тестів в місяць.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ВООЗ озвучили, скільки людей насправді можуть хворіти коронавірусом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?