В Україні прискорять підвищення прожиткового мінімуму до реального
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні прискорять підвищення прожиткового мінімуму до реального

В Україні прискорять підвищення прожиткового мінімуму до реального
Джерело:  online.ua

Прожитковий мінімум в Україні з 1 січня 2021 року становить 2189 грн, з 1 липня передбачено збільшення до 2294 грн, а з 1 грудня - до 2393 грн. Але в Мінсоцполітики хочуть прискорити підвищення, щоб швидше наблизити прожитковий мінімум, на підставі якого розраховуються соціальні виплати, до реального. Дорожню карту відомства вже схвалив уряд, тепер справа за Верховною Радою, якій подали відповідні законопроєкти на розгляд. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Мінсоцполітики.

Нові законопроєкти Мінсоцполітики в рамках оптимізації сфери застосування прожиткового мінімуму, підвищення його розміру і розмірів державних соціальних гарантій передбачають:

  • нову методологію визначення та застосування прожиткового мінімуму виключно для основних соціальних гарантій (мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги, яка є для людини основним джерелом доходів);

  • впровадження базових величин для розрахунку соціальних виплат (надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги, щомісячної допомоги), що встановлюються до пенсії або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії; стипендій, максимальних розмірів виплат, компенсаційних виплат, а також одноразових виплат (допомоги)

  • введення базової величини для грошових платежів та стягнень і базової величини для адміністративних зборів.

"Наша мета - забезпечити цільової пріоритетний підхід на спрямування державних коштів для підвищення прожиткового мінімуму до фактичного його розміру для соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів. Запобігти надалі необгрунтоване використання прожиткового мінімуму для грошових платежів та стягнень, адміністративних зборів. Соціальні виплати , які є додатковими виплатами до пенсій, допомог, розраховувати з урахуванням базової величини для соціальних виплат. Інші платежі і збори розраховувати від базових величин для грошових платежів, базової величини для адміністративних зборів ", - прокоментувала пропоновані нововведення міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Чиновниця запевнила, що ні одна з соціальних виплат, які сьогодні отримують громадяни, які не буде зменшена, але ті українці, соцдопомога у яких є основним джерелом доходу, отримуватимуть більше. Вона уточнила, що прожитковий мінімум для розрахунку таких соціальних виплат у 2022 році пропонується збільшити на 14%, в 2023 році - на 15%, в 2024 році - на 25%.

Нагадаємо, в 2021 році також заплановано зростання прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп:

  • для дітей від 6 до 18 років: 2395 грн - з 1 січня, 2510 грн - з 1 липня і 2618 грн - з 1 грудня.

  • для дітей у віці до 6 років сума з 1 січня складе 1921 грн, з 1 липня - 2013 грн, з 1 грудня - 2100 грн.

  • для працездатних осіб - 2270 грн з 1 січня, 2379 грн - з 1 липня, 2481 грн - з 1 грудня.

  • для непрацездатних - 1769 грн з 1 січня, 1854 грн з 1 липня і 1 934 грн з 1 грудня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 квітня в Україні будуть по-новому призначати пенсії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?