В Україні прояснили ситуацію зі скасуванням радянських свят
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні прояснили ситуацію зі скасуванням радянських свят

В Україні прояснили ситуацію зі скасуванням радянських свят
Джерело:  online.ua

Пропозиція Інституту національної пам'яті щодо скасування 8 березня і травневих свят  полягає в тому, щоб скасувати кілька вихідних днів, а не самі по собі святкування державних свят, повідомив директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на польське видання Wschodnik.


Як заявив В'ятрович в кулуарах Х Форуму "Україна-Європа", в Україні дуже багато вихідних днів, що стримує розвиток країни.


«Ми готуємо законопроект, в якому пропонуємо впорядкувати український календар. Перша наша пропозиція: не переносити вихідні, якщо вони припадають на суботу-неділю. Друге - скасувати як вихідні дні 1-2 травня і 8 березня. І Міжнародний день праці, і Міжнародний жіночий день залишаться, але вони не будуть вихідними. Адже в більшості країн, де відзначається 1 травня, він не є вихідним. І вже точно немає вихідного 2 травня. З приводу 8 березня - цей день є вихідним тільки в ряді пострадянських та африканських країн", - вважає В'ятрович.


За його словами, він буде пропонувати перенести вихідний день з 9 травня на 8 і святкувати День пам'яті і примирення з усією Європою, а 9 травня залишиться Днем перемоги над нацизмом.


Читайте також:  Рада встановила нове свято на честь бійців АТО


Інститут національної пам'яті також запропонує ввести нове свято - День сім'ї, який, швидше за все, припаде на другу п'ятницю вересня.


Пізніше у своєму Facebook В'ятрович докладно пояснив, які вихідні планується скасувати. У їх число входить Міжнародний жіночий день (8 березня), День міжнародної солідарності трудящих (1-2 травня) і День перемоги над нацизмом (9 травня).


Натомість вихідними стануть 9 березня (день народження українського великого поета Тараса Шевченка), 8 травня (День пам'яті і примирення), і друга п'ятниця сентября (День сім'ї).


Крім того, пропонується скасувати практику перенесення вихідного на понеділок, якщо свято припадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва та Великодня).


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  В'ятрович заявив: "Я думаю, що нам не варто говорити про таке державне свято, як 1 травня. Також поступово і точно треба переводити акцент з 9 травня на 8 травня. Також я переконаний, що не варто робити державним святковим днем і 8 березня".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?