В Україні раптово змінили позицію щодо Донбасу - що відбувається
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні раптово змінили позицію щодо Донбасу - що відбувається

В Україні раптово змінили позицію щодо Донбасу - що відбувається
Джерело:  online.ua

Центральна виборча комісія різко змінила рішення щодо проведення місцевих виборів на Донбасі, де раніше в 18 громадах їх скасували через неможливість проведення голосування. У ЦВК заявили, що вибори там можуть призначити в будь-який момент і вони можуть відбутися навесні 2021 року. Член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий при цьому пояснив, що вибори на Донбасі зможуть відбутися тільки в разі надання відповідних висновків Донецької і Луганської військово-цивільних адміністрацій. Про це він заявив під час шостого "Донбас Медіа Форуму", передає ONLINE.UA.

"Ми виходимо з того, що вибори можуть призначени в будь-який момент ... Одержавши висновки ВЦА про те, що відповідні території не містять загроз як реальних, так і потенційних, і на таких територіях можна призначати вибори, ЦВК стовідсотково відреагує", - сказав Постівий.

Представник ЦВК нагадав, що чинний Виборчий кодекс дозволяє призначати вибори два рази в рік - восени та навесні. Тому, по його словами, якщо ситуація з безпекою буде поліпшена, то ЦВК не буде затягувати з рішенням про проведення голосування.

Нагадаємо, раніше ЦВК визначила список територіальних громад на Донбасі, де неможливо провести місцеві вибори у 2020 році. У Луганській області таких - 8, в Донецькій - 10. Місцеві вибори не будуть проводитися у фактичному обласному центрі Луганської області - місті Сєвєродонецьку, а також в інших громадах двох областей, а саме - в містах Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецькому, Станиця-Луганська, Попасна, Щастя, в Донецькій області неможливе проведення виборів в Бахмутському, Волноваському, Маріупольскомо і Покровському районах.

При цьому на решті території України вибори повинні пройти 25 жовтня. У ЦВК наголосили, що голосування можуть скасувати лише в двох випадках - при введенні воєнного стану або введенні надзвичайного стану. При цьому, на територіях, які будуть знаходиться в "червоній" зоні карантину через коронавірус, вибори не скасують.

Як повідомляв ONLINE.UA, Кремль вимагає, щоб Україна провела місцеві вибори і на окупованому Донбасі. У команді Зеленського поступилися через ультиматум Москви та внесли пропозицію про внесення змін до відповідної постанови ВРУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?