В Україні скасували передачу Почаївської лаври УПЦ МП: в РПЦ голосно відреагували
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні скасували передачу Почаївської лаври УПЦ МП: в РПЦ голосно відреагували

В Україні скасували передачу Почаївської лаври УПЦ МП: в РПЦ голосно відреагували
Джерело:  online.ua

Комісія Міністерства юстиції скасувала незаконну передачу Свято-Успенської Почаївської лаври УПЦ МП. Це рішення було прийнято за скаргою Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, відповідний наказ підписали 23 листопада, повідомляє ONLINE.UА з посиланням на прес-службу Мін'юсту.

Перша заступниця міністра юстиції Олена Сукманова пояснила, що члени комісії прийшли до висновку, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування комплексом споруд Почаївської лаври (Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надвратного корпусу) з порушеннями вимог чинного законодавства. Тому таку реєстрацію скасовали, а реєстратору-порушнику, який провів незаконну передачу Почаївської лаври до 2052 року в оренду Московському патріархату, заблокували доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно.

Нагадаємо, ще 2003 році, коли прем'єр-міністром України був Віктор Янукович, споруди Почаївської лаври вилучили зі складу Кременецько-Почаївського заповідника і передали в безкоштовне користування представникам УПЦ МП на 49 років. У 2018 році Міністерство культури доручило державному заповіднику їх повернути. Заповідник першим звернувся до реєстратора з претензією на спорудження Лаври, але святині дісталися Московському патріархату. У зв'язку з чим заповіднику довелося оскаржувати незаконні дії держреєстратора.

Слід зазначити, що раніше предстоятель УПЦ КП Філарет заявиляв, що РПЦ не має в Україні ніякої церковної власності, тому після автокефалії і створення єдиної Української православної церкви всі будівлі, які зараз займає Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ.

У РПЦ вже голосно відреагували на важливе рішення Мін'юсту по Почаївській лаврі. Заступник голови Синодального відділу зовнішніх зв'язків РПЦ протоієрей Микола Балашов вважає, що це початок "масштабного тиску на УПЦ МП".

"Ця інформація свідчить про підготовку масштабного тиску на канонічну Українську православну церкву, її монастирі і храми, хоча президент України говорив про добровільний характер приєднання громад до створюваної в країні єдиної церкви."Монахов в ній буде раз-два та й усе, в той час як в Почаївській лаврі їх зараз більше, ніж у розкольників різних мастей на всю Україну", - відреагували в РПЦ на скасування передачі Почаївської лаври в оренду Московському патріархату.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в Почаївській лаврі відбулося чергове самогубство.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?