В Україні скасують призов на строкову військову службу
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні скасують призов на строкову військову службу

В Україні скасують призов на строкову військову службу
Джерело:  online.ua

На сайті президента України Володимира Зеленського опубліковано указ, який доручає Кабміну підготувати припинення призову на строкову службу з 1 січня 2024 року.

Джерело: указ президента

Скасування строкової служби

Закон доручає Кабінету міністрів забезпечити підготовку законопроєкту щодо припинення призову громадян з 2024 року.

...запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року, - вказано в законі.

Також указ Зеленського доручає Міністерству оборони розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних сил на професійній основі.

Строкова служба в Україні

Нагадаємо, що зараз в Україні до строкової служби призивають чоловіків віком від 18 років до 27 років, яких медкомісія визнає придатними до військової служби, а вони не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Одною з причин відстрочки є здобуття освіти.

Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» строки строкової військової служби:

  • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, – до 18 місяців;

  • для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр, – до 12 місяців.

Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни

Під час свого виступу у Верховній Раді України Зеленський заявив, що підписав указ, який має зміцнити обороноздатність країни та покращити престижність військової служби.

Указ передбачає збільшення виплат військовослужбовцям до рівня щонайменше трьох мінімальних зарплат (близько 19 тис. гривень), перехід України до засад професійної армії, збільшення чисельності ЗСУ упродовж трьох років на 100 тисяч професійних службовців та інші умови.

Цей указ — це старт переходу України на професійну армію, цей указ — не тому що скоро війна, цей указ для того, щоб скоро і надалі був мир, мир в Україні, — сказав Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?