В Україні спробували пояснити, чому люди не бачать боротьби з корупцією: опубліковано відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні спробували пояснити, чому люди не бачать боротьби з корупцією: опубліковано відео

В Україні спробували пояснити, чому люди не бачать боротьби з корупцією: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Україна добилася реальних успіхів в боротьбі з корупцією, однак вони стануть помітні тільки через кілька років.
Таку думку в своєму блозі на ONLINE.UA висловив економічний експерт Борис Кушнірук.
«Досить популярна теза у багатьох людей: нічого не змінилося, і корупції може навіть більше стало, ніж при Януковичі, Кучмі або при Ющенкові. Насправді це не корупції стало більше. Корупції стало менше. Просто сама по собі боротьба з корупцією не призводить до того, що з сьогодні на завтра ситуація поліпшиться», - підкреслив він.
Також експерт запропонував поставити кілька питань, які покажуть успіхи України в боротьбі з хабарами.

Читайте також: Луценко показа в багатства затриманого корупціонера: опубліковані фото
«Чи дійсно люди вірять, що корупції стало більше, або вона не зменшилася? Чи справді ми більше даємо хабарів зараз, ніж раніше? Дійсно не спрацювали ті кроки, які були зроблені по боротьбі з корупцією, з протидії корупції, пов'язані з відкриттям реєстрів, зі створенням системи ProZorro і державними закупівлями через електронну систему, відкриттям інформації про доходи чиновників, скороченням різноманітних регулюючих процедур, які дійсно реально скорочуються?» - розповів він.


За словами Кушнірука, дії української влади розраховані на довгострокову перспективу.
«Якщо економіка країни діє в корупційній парадигмі, то вона не може змінитися за лічені тижні або місяці і почати працювати ефективно. У нас головним драйвером зростання в нульові роки була ціна на сировинну продукцію. Потім деякий час, з 2010 по 2012 роки, теж ціна на сировинну продукцію росла, і теж було певне поліпшення економічної ситуації. А потім все падало», - додав він.
Експерт уточнив, що в ті часи «як тільки ціна на сировину знижувалася - відразу виникали проблеми в українській економіці».
Читайте також: В мережі висміяли "бідного" українського губернатора-мільйонера
«Ціна висока - ситуація краща, ціна низька - ситуація погана. Так ось, корупція призвела до того, що саме сировинні галузі фактично стали єдиними галузями, які визначають економічний розвиток країни», - запевнив він.
Крім того, «корупціонери ще й зацікавлені, щоб витрати на робочу силу не були високими, тому в галузях з високим рівнем доданої вартості, як правило, витрати на робочу силу значні».
«Якщо ця робоча сила з високим рівнем заробітної плати, то розвиваються галузі, пов'язані з внутрішнім попитом. А для сировинних галузей, навпаки - чим нижче заробітна плата, тим краще. Тому саме корупція в значній мірі визначала цю залежність України від сировинних галузей», - підкреслив експерт.
Читайте також: План Кремля: в бійці Бойка і Ляшка побачили підступний задум.
Кушнірук переконаний, що «тільки коли ми змінимо парадигму, коли ми поступово, не за один-два, а за кілька років змінимо ситуацію, щоб не від рівня корупції визначалася ефективність ведення бізнесу, а вже від самого бізнесу залежало, в якій мірі ефективно працює, і наскільки він прибутковий (і це не повинно залежати від того, що відбувається з цінами на сировину), ось тільки тоді у нас економічна ситуація в країні не залежатиме від зовнішніх ризиків цін на сировинні товари, і тоді економічна ситуація буде значно стабільніше» .
«Отже, коли ми говоримо, що корупція не зменшилася - ні, переконаний, що вона дуже суттєво зменшилася. Просто ефект від тих кроків, які ми робимо з протидії корупції, щодо її зменшення, не може бути миттєвим, він вимагає часу», - резюмував економіст.
Більше читайте в блозі на ONLINE.UA - Единственный способ победить коррупцию в Украине.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?