В Україні спрогнозували відставку Кабміну Гройсмана й назвали дати
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні спрогнозували відставку Кабміну Гройсмана й назвали дати

В Україні спрогнозували відставку Кабміну Гройсмана й назвали дати
Джерело:  online.ua

Навесні або восени є загроза дострокових парламентських виборів, при цьому влада ймовірно відправить у відставку Кабінет міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив політик і громадський діяч Тарас Стецьків.
"Думаю, загострення буде навіть вже весною, а друга фаза — восени. Влада швидше пожертвує кабінетом Гройсмана, ніж достроковими виборами парламенту. Дострокові вибори до парламенту точно не дадуть Порошенку потрібну більшість. Але в парламенті та поза ним є сили, які не зупиняться на питанні Гройсмана. Цієї жертви буде мало. Я маю на увазі Опозиційний блок, партії Юлії Тимошенко і Олега Ляшка. За межами парламенту — Михайла Саакашвілі. За відставкою Гройсмана може почати розкручуватись маховик, і не факт, що влада зможе його зупинити. З моєї точки зору, дострокові вибори парламенту точно не на часі весною, і, можливо, й восени. Соціологія нам показує, що наступний парламент кращим не буде, він буде більш фрагментованим і популістським, там буде більше партій і фракцій. Це буде парламент-аналог Веймарської республіки в Німеччині 1920-х років. Як відомо, в Німеччині після Веймарської республіки до влади прийшов Адольф Гітлер. Думаю, краще обмежитись питанням відставки уряду", - вважає він.
На його думку, дострокові парламентські вибори пройдуть "під дуже поганим вододілом".
"Буде "партія миру", яка діятиме під гаслом: мир за будь-яку ціну. І буде "партія війни", яка вважатиме, що окуповані території треба звільняти військовим шляхом. Це небезпечний поділ, який перекинеться на суспільство. Частина суспільства по одній стороні, частина по другій, коли українське суспільство розколоте, для Росії це ідеальна ситуація. Росія буде збільшувати свій вплив в Україні. Ось чому, на мою думку, дострокові вибори парламенту зараз не дадуть нам кращої альтернативи і нової якості, вони тільки дадуть можливість Путіну ще більше втручатись у внутрішній український процес і ще більше фрагментувати суспільство та політику. Якщо фрагментується політика, то це може призвести до фрагментації держави", - прогнозує Стецьків.
Читайте також: Україна поверне Крим і Донбас, коли Росія розвалиться: з'явився прогноз
Він додав, що Порошенко ніяк не може поліпшити ситуацію в парламенті.
"Треба прямо сказати, що теперішній парламент, по суті, розвалений, він швидше мертвий, ніж живий. Коли я говорю про недоцільність дострокових виборів, то я керуюсь тим, що не можна множити хаос у країні. Але коли пацієнт швидше мертвий, ніж живий, то питання смерті — тільки питання часу. Цей парламент, якщо проживе весну, то може не прожити осінь. Якщо проживе осінь, то може не дожити до наступної весни. Його доля майже вирішена. Для того, щоб в Україні не наступили хаос і класична українська отаманщина, коли в кожного своя правда, ключовим питанням є формування такої сили в суспільстві, яка стане точкою кристалізації, і за якою підуть люди", - сказав політик.
За його словами, дострокові вибори не є проблемою, є проблема наявності такої сили, "яка буде мати довіру людей, пройшовши в парламент, стане основою майбутньої української патріотичної більшості".
"Тому, якщо доля парламенту стратегічно вирішена, — не час смерті, а доля — тоді ключове значення має здатність українського громадянського суспільства — волонтерів, добровольців, бізнесу, громадських діячів, щоб вийти на створення інтегральної структури, яка стала точкою протягування для всіх мислячих та розумних людей", - зазначив він.
"За зразок можна взяти Народний Рух України за перебудову зразка 1989-1991 років. Тоді він зумів об’єднати в собі мільйони людей. Тому зараз ключове значення має не парламентська і навколопарламентська метушня, не доля уряду Гройсмана, а суспільна консолідація і створення сили, яка зрозуміє і поведе за собою людей. Здатність на повстання в нашому суспільстві є. Здатність чинити опір — теж. А от здатність творити політичні структури, які мали б візію для України, які об’єднали б сотні тисяч людей — цей екзамен громадянське суспільство не здало", - додав Стецьків.
Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Україна забере і Крим, і Донбас, але на своїх умовах - Тарас Стецьків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?