В Україні виявили особливо небезпечний Дельта штам коронавірусу
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні виявили особливо небезпечний Дельта штам коронавірусу

В Україні виявили особливо небезпечний Дельта штам коронавірусу
Джерело:  online.ua

Українські вчені виявили на території України не менше 12 різноманітних видів Дельта штаму коронавірусної інфекції.

Джерело: Facebook-сторінка НАН України

Мутації коронавірусу на території України

Відзначається, що у рамках дослідження були проаналізовані 74 зразка, взяті у хворих COVID-19 в 9 регіонах України.

Вчені ІМБГ зафіксували 12 різних варіантів штаму Дельта, але їхній спектр відрізняється від тих, які були поширені в листопаді. Зокрема виявлено новий для України варіант Дельта-штаму AY.122, який активно поширюється в Росії та характеризується тяжким перебігом хвороби, високою швидкістю інфікування та високою смертністю, - повідомили вчені.

Всі отримані зразки були випадками інфекції Дельта штаму коронавіруса.

Варіант AY.122 знайшли в зразках із Дніпра, Сум, Полтави, Миколаєва, Житомира й Одеси. Передбачається, що високий рівень смертності в Україні (як у Росії та Казахстані) може бути пов'язаний з особливостями штаму Дельта, зокрема варіанта AY.122.
Серед представлених зразків не було виявлено штаму Омікрон.

Загроза штаму Омікрон в Україні

За словами головного санітарного лікаря Ігора Кузіна, перший в Україні пацієнт зі штамом Омікрон вже одужав, що було підтверджено негативним тестом на коронавірусну інфекцію.

Фото - Pixabay

Кузін зазначив, що завдяки тому, що пацієнт на весні цього року зробив щеплення від COVID-19, хвороба в нього проходила без симптомів і ускладнень.

Високопосадовець з МОЗ також відзначив, що випадки інфікування штамом Омікрон зареєстровані вже у понад 90 країнах світу.

Кузін також додав, що в Україні мають змогу самостійно визначати штами коронавірусу, при перевірці аналізів, що свідчать про нетиповий перебіг хвороби.

За його словами, вже у наступному році Україна має отримати порядку 40 млн доз вакцини від COVID-19.

Йдеться про 25 млн доз вакцини Pfizer, 6,5 млн доз вакцини CoronaVac і 10 млн доз за глобальним механізмом COVAX.

Кузін зазначив, що завдяки цьому буде забезпечено вакцинацію 70% населення двома дозами.

За словами головного лікаря-інфекціониста Ольги Голубовської, найбільш уразливими для нового штаму Омікрон залишаються літні люди у віці за 65 років.

Голубовська підкреслила, що заразність штамом Омікрон настільки висока, що у деяких країнах динаміка кривої захворюванності цілком вертикальна.

Інфекціоніст підкреслила, що новий штам коронавірусної інфекції буде бити по вразливим та незахищеним категоріям населення, у зв’язку з чим Голубовська закликала українців проходити вакцинацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?