В Україні вперше застосували антиколомойський закон - що відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні вперше застосували антиколомойський закон - що відомо

В Україні вперше застосували антиколомойський закон - що відомо
Джерело:  online.ua

В Україні вперше застосували так званий антиколомойський закон, на прийнятті якого наполягав МВФ для виплати Україні чергового кредиту. Напередодні, 12 червня, Господарський суд Києва виніс рішення за двома позовами колишніх акціонерів проти ПриватБанку, які вимагали визнати недійсним договір купівлі-продажу банку в 2016 році. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу фінустанови.

Зокрема, суд розглянув позови ТОВ "Реватіс" і ТОВ "КС Груп". Було прийнято рішення закрити ці виробництва за клопотанням ПриватБанку з посиланням на норми банківського закону 590-IX. В ході засідання суд встановив, що спосіб захисту своїх прав, обраний позивачами (визнання недійсними угод), не відповідає вимогам частин третьої і четвертої статті п'ятої ЦПК України, згідно з якими єдиним способом захисту прав позивача по цих справах може бути відшкодування збитків у грошовій формі.

Нагадаємо, закон про банки був підписаний Зеленським 21 травня. Він передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, і врегулювання особливостей судового провадження у справах про виведення банків з ринку. Крім того, законом вводяться оновлені механізми виведення банків з ринку, спрямовані на удосконалення ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів ліквідованого банку, а також удосконалення механізмів можливої участі держави у виведенні банку з ринку. Таким чином українська влада вирішила посприяти надійності і стабільності банківської системи, відновлення довіри до неї з боку вкладників і кредиторів.

Законом передбачається і вдосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення збитків) зі пов'язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку було завдано збитків (завдано збитків), розширення і вдосконалення механізмів участі держави у виведенні банку з ринку. Якщо суд визнає незаконним рішення про виведення банку з ринку, це все одно не може бути підставою для скасування цього рішення, випливає з закону. Іншими словами, колишні власники не зможуть повернути банк. Але при цьому власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені при виведенні банку з ринку, можуть отримати відшкодування збитку, але тільки в грошовій формі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що до Конституційного Суду України надійшло подання 64 народних обранців щодо конституційності так званого антиколомойського закону. Ініціаторами подання стали народні обранці від фракції "Батьківщина" Сергій Власенко та Юлія Тимошенко. Крім того, зазначено, що подання підписали, зокрема, нардепи від "Батьківщини", депутатської групи "За майбутнє" і окремі народні депутати від "Слуги народу" Олександр Дубинський, Максим Бужанський, Олександр Куницький, Ольга Василевська-Смаглюк.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?