В Україні ввели нові жорсткі штрафи: що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні ввели нові жорсткі штрафи: що важливо знати

В Україні ввели нові жорсткі штрафи: що важливо знати
Джерело:  online.ua

З 1 січня 2020 року в Україні почали діяти нові жорсткі штрафи. Тепер водіїв за їзду в нетверезому стані будуть притягувати до кримінальної відповідальності - штрафи виросли до 34 тисяч гривень, а за повторне порушення до 51 тисячі гривень, повідомляє ONLINE.UA.

При цьому в Офісі президента України вирішили перенести нові жорсткі штрафи. Жорстко карати водіїв за їзду в нетверезому стані будуть не з 1 січня, а з 1 липня. Справа в тому, що правоохоронна система ще не готова до нових правил і карати п'яних водіїв, за новим законом, поки не можуть.

"Перенесення допоможе уникнути ризиків виникнення проблем у правотворчості і правозастосуванні, а відповідним органам кримінальної юстиції дозволить належним чином підготуватися до впровадження змін", - пояснили у Зеленського.

Нагадаємо, президент підписав указ про введення нових штрафів за керування автомобілем в нетверезому стані навесні минулого року. Цей документ передбачає внесення змін до законодавства України, в якому раніше таке правопорушення кваліфікувалося як адміністративне. Тепер п'яне водіння авто - кримінальний злочин, за яке, крім штрафів, можуть позбавити прав строком до трьох років.

При цьому водіння в стані сп'яніння юридично вважатиметься кримінальним проступком зі спрощеним досудовим розслідуванням. Це означає, що правоохоронці зможуть затримувати особу, що провинилася, на 72 години, в разі, якщо вона чинить опір або намагається втекти. Також може бути затримання на 24 години за спробу нетверезої людини заподіяти шкоду собі або іншим. Таким чином, їзду за кермом в нетверезому стані прирівняли до шахрайства, незаконних дій з наркотиками без мети їх подальшого продажу, хуліганства і крадіжок - вони також входять в категорію проступків зі спрощеним досудовим розслідуванням.

Юристи в свою чергу пояснюють, що штраф і позбавлення прав передбачається за сам факт знаходження за кермом в нетверезому стані. Якщо ж п'яний водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає ще й позбавлення волі.

Нагадаємо, в 2020 році МВС планує посилити відповідальність і за інші порушення правил дорожнього руху. Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху понад 50 км/год хочуть збільшити штраф до 3400 гривень (зараз 510 грн); за залишення місця ДТП до 3400 гривень (зараз 255 грн) з можливістю позбавлення права керування транспортними засобами на строк 6 місяців; за керування авто особою, яка не має на це права до 10200 гривень (зараз - 510 грн).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні з січня 2020 роки змінилися правила дорожнього руху. Нововведення стосуються парковки електромобілів, на місцях для яких не можна паркувати машини з традиційним двигуном внутрішнього згоряння. За порушення правил паркування передбачені штрафи до 510 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?