В Україні взимку можуть розпочатися віялові відключення електроенергії
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні взимку можуть розпочатися віялові відключення електроенергії

В Україні взимку можуть розпочатися віялові відключення електроенергії
Джерело:  online.ua

Під час опалювального сезону в Україні можливі віялові відключення електроенергії. Експерти кажуть, що цьогоріч Україна не запасла достатньо енергоресурсів для стабільного проходження зими.

Джерело: BBC.

У Міненерго заявили, що питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоять на порядку денному. Однак, віялові відключення можуть статися незалежно від порядку денного чи бажання уряду.

Адже цього року Україна, як і інші країни, відчуває на собі стрімке зростання цін на енергоносії у світі. У Європі рекордні ціни на газ, нафта стрімко дорожчає, - так само як і вугілля, якого в Україні цьогоріч запасли недостатньо для нормальної роботи ТЕС. Саме без нього взимку і можуть виникнути проблеми з електрикою. В уряді роблять ставку на АЕС, але їх може виявитися недостатньо.

"У нас під час денного та вечірнього піків підключаються теплові електростанції. Чому можуть бути "віялові" відключення? Саме через нестачу вугілля та неможливості підключати ТЕС на піках споживання", - пояснює експертка з енергетичних питань Ольга Кошарна.

Ще один можливий сценарій - електрику можуть відключити усім - не лише промисловим споживачам.

"Стається якась аварія, відключається блок на тисячу мегаватів, спрацьовує система захисту. Це може бути через відмову обладнання навіть не у реакторному секторі, а, наприклад, із трансформатором щось сталося. В нашій енергосистемі немає таких резервів, щоб швидко підняти та замінити випадіння цього блоку", - зазначила Кошарна.

Імпорт електроенергії з Росії і Білорусі

Разом з тим, директорка Dixi Group Олена Павленко вважає, що вимальовується ще одна загроза цього опалювального сезону.

"Крім того, що українська "атомка" може "захлинутися", а теплова енергетика не зможе "підставити плече", загроза "віялових" відключень може змусити уряд шукати балансу за межами України та відновити імпорт електроенергії із Білорусі чи Росії" - припускає Павленко.

Однак Павленко переконана, що уряд ще може не допустити кризових ситуацій, якщо за осінні місяці вирішить накопичені проблеми.

"В нас ще є час, щоб не допустити імпорту електроенергії з Білорусі та Росії чи не допустити "віялових" відключень", - зазначає експертка.

Читайте також:

  • Частина державних ТЕС припинила роботу через брак вугілля.

  • Росія збільшить поставки газу в ЄС лише в обмін на запуск Північного потоку-2 – Bloomberg.

  • Вітренко назвав винного у газовій кризі в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?