В Україні змінили правила безкоштовного тестування на коронавірус
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні змінили правила безкоштовного тестування на коронавірус

В Україні змінили правила безкоштовного тестування на коронавірус
Джерело:  online.ua

В Україні змінили правила проведення тестів на коронавірус - ще в грудні тестувати почали людей не тільки з симптомами і підозрою на COVID-19, але і з симптомами важких респіраторних захворювань і підозрою на пневмонію. Тести українцям проводяться безкоштовно, але тільки за направленням лікаря, а не за бажанням пацієнтів. Кому не потрібно платити за тести і як призначається тестування, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НСЗУ.

"У пакет первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження. А саме - тестування методом експрес-діагностики - швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування ... Позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену SARSCoV-2 повинен бути підтверджений з допомогою ПЛР-тесту. Експрес-тестування проводиться тільки за направленням лікаря, а не за бажанням пацієнта. Відбір матеріалів для тестування і їх транспортування в лабораторний центр МОЗ тепер входить в пакет з надання медичної допомоги на первинну ланку. і є безкоштовним для пацієнта з підозрою на COVID-19 ", - повідомили 16 січня в Національній службі здоров'я.

Безкоштовне скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 тепер проводять:

  • людям з підозрою на COVID-19;

  • людям з симптомами важкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;

  • пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;

  • особам, які були в тісному контакті з хворим COVID-19 і тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовані масштабне поширення COVID-19.

У НСЗУ підкреслили, що якщо тест на визначення антигену SARS-CoV-2 показує позитивний результат, то тоді проводиться ПЛР-тест, який підтверджує інфікування.

Важливо відзначити, що за прогнозом глави МОЗ Максима Степанова кількість хворих COVID-19 в країні значно зросте після новорічних свят. За розрахунками МОЗ, в січні показники захворюваності COVID-19 можуть досягти 20 тисяч нових випадків на добу. Крім того, у відомстві в кінці січня - на початку лютого очікують зростання кількості пацієнтів з грипом, що має схожі з COVID-19 ускладнення, пов'язані з пневмонією. Українців закликають звертатися з будь-якими ознаками ГРВІ до сімейних лікарів для проведення тестування на COVID-19. За словами Степанова, Україна повністю забезпечена тест-системами, а потужності лабораторій дозволяють проводити більш 75 тис. тестувань на добу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НСЗУ нагадали, хто може безкоштовно лікуватися від коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?