В Україні знайшли шлях виходу з історичного конфлікту з Польщею
Категорія
Світ
Дата публікації

В Україні знайшли шлях виходу з історичного конфлікту з Польщею

В Україні знайшли шлях виходу з історичного конфлікту з Польщею
Джерело:  online.ua

Офіційний Київ заявив про необхідність одночасних дій України та Польщі у напрямку вирішення історичного конфлікту між країнами. З даною заявою виступив міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає ONLINE.UA з посиланням на "Польське радіо".

На його думку, можливість ексгумації та поминання польських жертв в Україні повинна бути відновлена, але за певних умов. Український дипломат підкреслив, що в історичній політиці і Польща, і Україна можуть робити позитивні жести.

"Україна позитивно сприйняла рішення Конституційного суду Польщі, який скасував поправку до Закону про Інститут національної пам’яті, що стосується українського націоналізму. Це створює позитивний контекст. Очевидно наступним етапом має стати відновлення роботи, спрямованої на пошук та ексгумацію останків поляків. Але Україна очікує в той же час від Польщі дій, спрямованих на відновлення зруйнованих українських пам'яток на території Польщі", - сказав міністр.

Очільник МЗС заявив про необхідність дій з двох сторін.

"Я думаю, що такий сценарій можливий", - сказав Павло Клімкін і додав, що український віце-прем'єр Павло Розенко запросив віце-прем'єра Петра Глінського обговорити деталі.

Як відомо, 2 роки тому Україна заборонила ексгумацію польських жертв. Це стало відповіддю на демонтаж пам'ятника УПА в Грушовичах біля Перемишля, який польська влада назвала незаконним.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше посол Польщі в Україні Ян Пєкло вважає, що Україна і Польща вже стали єдиним економічним організмом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?