В Україні знизять тарифи на розподіл газу — названа нова ціна
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні знизять тарифи на розподіл газу — названа нова ціна

В Україні знизять тарифи на розподіл газу — названа нова ціна
Джерело:  online.ua

З 1 січня в Україні значно зросли тарифи на тепло і електроенергію, на газ і його постачання. Через підвищення тарифів на комунальні послуги в багатьох містах України почалися протести - люди перекривають траси національногго значення, обмежують роботу громадського транспорту і збираються у будівлі міських і області рад, вимагаючи знизити тарифи на газ і повернути пільговий тариф на електроенергію. Кабмін вже знайшов спосіб знизити тарифи на газ на третину - тепер ціна буде єдиною для всіх (6,99 грн за куб./м). Знизять і тариф на розподіл природного газу - він буде обмежений до 1,79 грн за кубічний метр. Нові тарифи на розподіл газу в Україні озвучив глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус в Facebook, передає ONLINE.UA.

"На нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського було прийнято рішення про зниження ціни газу до не вище 6,99 грн. Раніше в більшості областей ціна була 9,9 грн за куб. Також тарифи на розподіл, де вони були істотно вище, ніж середні по країні, будуть знижені до рівня не вище 1,79 грн (зокрема для дрібних облгазів типу Лубнигаз, де не спрацьовує ефект масштабу). Сумарно це призведе до зниження платіжки в більшості областей на 500-800 грн ", - повідомив Герус.

Як відомо, знижені тарифи на газ будуть діяти вже з 1 лютого. Імовірно, їх затвердять на засіданні Кабміну 19 січня.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Постачальники природного газу встановлені від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Показник максимальної ціни збільшиться на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищує тарифи до 7,22 грн за кубометр. Це означає, що газ для населення подорожчає на 14% в порівнянні з груднем, коли діяв тариф 6,33 грн / куб. м. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Остаточні ціни НКРЕКУ оприлюднить в січні. Підвищення тарифів на електроенергію буде відбуватися поетапно. Але вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Після подорожчання комунальних послуг в містах України почалися масові протести, тому Кабмін за дорученням президента ввів державне регулювання цін на газ на період карантину або до кінця опалювального сезону. Важливо відзначити, що в Міжнародному валютному фонді стурбовані можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, оскільки розцінюють це як порушення взятих в рамках Меморандуму кредитних зобов'язань.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні знизили тарифи на газ для населення. На період карантину або до кінця опалювального сезону ціна встановлюється на рівні 6,99 грн за кубічний метр. Для всіх українців ця ціна буде єдиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?