В Україні знову відкрито доступ до російської соцмережі Вконтакте
Категорія
Технології
Дата публікації

В Україні знову відкрито доступ до російської соцмережі Вконтакте

В Україні знову відкрито доступ до російської соцмережі Вконтакте

Російська соціальна мережа Вконтакте (VK) знову доступна в Україні. Однак річ йде тільки про мобільний додаток, у програмний код якого розробники додали вбудований VPN-сервіс. Офіційного скасування заборони, запровадженої РНБО України у квітні 2017 року, не відбулось.

Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Ліга », мобільний додаток VK робить доступним російську соцмережу незалежно від обмежень на боці провайдера. Схожу технологію використовує ще один заборонений в Україні онлайн-сервіс «Однокласники». Доступ до соцмереж через браузер (без використання VPN) залишається закритим.

З часу заборони Вконтакте ця соціальна мережа втратила значну частину своїх українських користувачів. Якщо до 2017 року вона ділила з Google перші два місця в рейтингу Alexa, то тепер VK лише на 5-му місці. Популярність «Однокласників» знизилась ще більше – зараз цей сервіс лише на 17-му місці за числом відвідувачів в Україні.

У травні 2019 року на сайті президента України з’явилась петиція з проханням розблокувати Вконтакте. Незважаючи на те, що вона зібрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів, в Офісі президента відповіли на цю ідею негативно. Одним з основних аргументом для відмови стало те, що VK знаходиться під контролем з боку російської ФСБ, що дає спецслужбам країни-агресора збирати персональну інформацію про громадян України, у тому числі, читати їхню переписку.

Крім того, соціальна мережа Вконтакте активно використовується для пропагандистських атак на українських громадян. Відомо, що на цьому сайті вільно себе почувають сотні пабліків антиукраїнського спрямування та з агітацією терористичних угруповань «ДНР-ЛНР».

Нагадаємо, що вчора у Росії накинулися зі звинуваченнями на Facebook та Google.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?