В Україні зробили тривожну заяву з приводу курсу гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні зробили тривожну заяву з приводу курсу гривні

В Україні зробили тривожну заяву з приводу курсу гривні
Джерело:  online.ua

Відомий економіст, голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що нинішній уряд йде по стежці попереднього, штучно девальвуючи гривню.
Про це Новак розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"У НБУ можуть говорити, що причиною нестабільної валюти може бути і перший сніг. Насправді, вже більше року в Україні немає жодних економічних причин і підстав для девальвації гривні, адже всі три фактори, які формують курс, вже більше року позитивні" , - констатував економіст.
Далі він детально розповів про ці три фактори.
"Перший фактор - це зовнішній експортно-імпортний баланс між товарами і послугами. Він у нас відносно збалансований. Другий фактор, який формує курс, - платіжний баланс, який, крім торгівлі товарами, враховує ще й прямі фінансові потоки. Завдяки досить масштабній фінансовій валютній підтримці, яку отримує Україна останнім часом, платіжний баланс у нас плюсовий - плюс майже півмільярда доларів. І третій фактор, який формує курс, - це державний борг. Оскільки Україна завдяки західним партнерам отримала реструктуризацію зі списанням 20% державного боргу, то він також не тисне на курс гривні. Всі ці три фактори позитивні у нас вже більше року. Те, що відбувається з гривнею - це 100% штучна девальвація, спланована урядом, очевидно, разом з НБУ, і цей план вони зараз реалізують", - сказав Новак .
За його словами, курс гривні до долара 27,2, який раніше глава НБУ Гонтарева назвала реальним, є абсолютно необгрунтованим.
"Ще на початку літа діючий уряд подав бюджетну резолюцію на 2017 рік, в якій вказав прогноз курсу на наступний рік - 27,2 грн за долар. Хоча в той момент на ринку курс був 24,5. Не маючи ніяких економічних підстав для девальвації, Кабмін спровокував подальше падіння гривні з 24,5 до 27,2", - зазначив експерт.


"Чому уряд це робить? Очевидно, що Кабмін йде по найлегшій стежці попереднього уряду, який два роки так само робив, коли за рахунок девальвації вбивають одночасно двох зайців. Перше - це наповнення державного та місцевих бюджетів через інфляційний ефект, який йде після девальвації. Друге - паралельно задовольняються апетити наших експортерів, вони ж - головні фінансово-промислові групи, вони ж - головні власники наших діючих парламентсько-політичних сил, тобто фактично власники уряду", - пояснив він.
На його думку, девальвація національної валюти знижує купівельну спроможність населення, тому дії влади не відповідають інтересам людей.
"Девальвація дуже шкідлива, адже вона знижує купівельну спроможність як населення, так і підприємств, які не є експортерами. Але очевидно, що для чинного уряду інтереси українців і українських підприємств не є, на жаль, в пріоритеті. Тому і маємо черговий виток девальвації гривні", - резюмував Новак.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Курс гривні в Україні штучно знижують заради двох цілей - економіст

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?