В українських вишах запровадять курси з основ IT-бізнесу
Категорія
Україна
Дата публікації

В українських вишах запровадять курси з основ IT-бізнесу

В українських вишах запровадять курси з основ IT-бізнесу
Джерело:  online.ua

У вишах країни мають запровадити спеціальну програму з основ IT-бізнесу, при цьому йдеться про нововведення широкого спектру, не залежно від факультету. Лише за останні три роки кількість абітурієнтів, які подали документи на ІТ-спеціальності зросла вдвічі. Якщо у 2019 таких заяв було 100 тисяч, то цьогоріч вже 200 тисяч. Зміни у навчальній програмі є спільним проєктом МОН та Мінцифри. 

Джерело: пресслужба МОН
Програму запропонують студентам 2 – 3 курсів, які навчаються як на технічних, так і на нетехнічних спеціальностях. Викладачі мають ознайомити з особливостями функціонування IT-бізнесу та підвищити рівень компетентності на вітчизняному IT-ринку. Теоретичні лекції супроводжуватимуться:

  • microlearning-блоками,

  • бізнес-симуляціями,

  • роботою над реальними кейсами компаній

Один IT-працівник генерує в 76 разів більше доходу, ніж середньостатистичний

Аналізуючи вплив на українську економіку, в Мінцифри констатують, що  одна людина в продуктовому IT генерує в 76 разів більше доходу, ніж середньостатистична працююча особа в Україні.

Навіть якщо 1% студентів, які опанують курс, розпочнуть кар'єру в продуктових компаніях або заснують власний стартап, це згенерує мільярди гривень в економіку через додаткову вартість цифрових продуктів,

– кажуть у МОН

У відомстві обіцяють, що найбільш здібні студенти отримають менторську підтримку від провідних фахівців IT-компаній, які погодяться взяти участь в проєкті. Останні загалом мали б бути зацікавленими, оскільки на ринку кадрів ситуація наразі не найкраща, у Міносвіти кажуть, що:

  • кількість ІТ-фахівців, які виходять на ринок праці, значно поступається попиту на таких фахівців. Із часом ця тенденція зростатиме;

  • випускники закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти забезпечують близько 24 тис. фахівців щорічно при потребі у загальній кількості до 50 тис.;

  • значна частка випускників всіх рівнів не потрапляє на ринок праці через відірваність освітніх програм від ринкових потреб.

Студенти яких вишів випробують IT-програму

Початково доступ до курсу отримають студенти:

  • Київського політехнічного інституту імені Сікорського,

  • Одеської юридичної академії та факультету інформатики,

  • Київського національного економічного університету,

  • Національного авіаційного університету,

  • Київського національного університету будівництва і архітектури,

  • Національного університету "Чернігівська політехніка".

З вересня 2022 року курс планують розширити на понад 50 закладів вищої освіти по всій країні. Допомагати з онлайн-адаптацією курсу буде студія онлайн-освіти EdEra.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?