В українських воїнів не буде ПТСР — професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Україна
Дата публікації

В українських воїнів не буде ПТСР — професор нейропсихології Богдан Ткач

В українських воїнів не буде ПТСР — професор нейропсихології Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

Чому захисникам та захисницям України не слід боятися в'єтнамського та афганського синдромів   обговорили у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Доктор психології Василь Мосійчук розповів, що йому пощастило нещодавно поспілкуватися з бійцями ЗСУ, які захищають нашу країну безпосередньо на фронті.

Він звернув увагу на те, що за цей період їм вдалося не просто не зламатися фізчино й ментально, а навіть еволюціонувати.

Дехто боїться, що наші воїни, коли повернуться з війни, будуть якісь хворі чи ще щось. Однак ми з колегами помітили, що це не просто герої, а це люди, у яких не подавлені різні зони мозку. Вони навіть на війні, шукаючи нові виходи, еволюціонують в гарних, справжніх захисників України. Коли я побачив наших бійців, то зрозумів, що у них немає тих синдромів, які спровокувала, до прикладу, В'єтнамська війна. Це просто гарні, добрі сильні, мужні люди, — ділиться враженням Василь Мосійчук.

Українським воїнам не треба боятися ПТСР

За словами Василя Мосійчука, він проаналізував ситуацію українських захисників, з якими познайомився.

Більша частина з них побувала на фронті й повернулася на якийсь час.

Це люди з великої букви. Я бачив різні ситуації, різні війни. Для мене це дуже приємно. Ми частково займаємося цими людьми. Але тут група людей — і всі різні, всі не були разом. Направду, це лицарі світла, — розповідає докторо психології.

Як стверджує професор нейропсихології Богдан Ткач, феномен українських воїнів, їхньої фізичної та ментальної стійкості, пояснити дуже просто.

Інакше і бути не може... Не може бути ні в'єтнамського, ні афганського ПТСР, тому що ми на своїй землі. Ті армії були завойовниками, чужинцями. Ми бережемо свій дім, ми не загарбуємо чуже, — зазначає професор Ткач.

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР, англ. PTSD, посттравматичний синдром, «комбатантський синдром», «в'єтнамський синдром», «афганський синдром», «східний синдром» тощо) — психічний розлад, різновид неврозу, що виникає внаслідок переживання однієї чи кількох подій, що травмують психіку, таких як, наприклад, військові дії, теракти, аварії чи стихійні лиха, катастрофи, важкі фізичні травми, побутові або статеві насильства, загроза смерті або ставанням свідком або заподіювачем чужої смерті.

Думку своїх колег підтримав академік Української академії наук Віталій Луньов, який також переконаний в тому, що бійцям ЗСУ не слід боятися ПТСР, адже ймовірність його виникнення після завершення війни мінімальна.

Це як честь мундира справжня. Звичайно, якщо вдаватися в подробиці, то є різні випадки, складні випадки тих же адаптацій, розладів. Як відомо, у МНСників фактично не буває ПТСР через те, що вони сконцентровані на захисті людей. Отака захисна поведінка є дуже важливим психологічним фактором того, аби не розгорталися ПТСР в такій картині, якій би вони могли розгортатися, — пояснює Віталій Луньов.

За його словами, віра в державу, у справедливість, у те, що відбувається захист своєї землі є дуже важливими культурологічними і антропологічними чинниками, які дозволяють нашим захисникам та захисницям залишатися змобілізованими.

Це найвищий щабель змобілізованості і людяності, — наголошує академік Української академії наук Віталій Луньов.

Українським захисникам та захисницям вдається якісно еволюціонувати на війні

Доктор психології Василь Мосійчук відверто зізнається, що його нещодавнє знайомство з бійцями ЗСУ перевершило усі можливі очікування.

Після вчорашньої зустрічі з військовими в мене відлягло від серця. Я побачив, що українці і на фронті, і всюди роблять велику еволюцію в духовності. З ними можна було б розмовляти на різні теми, де вони були дуже обізнані та свідомі. І вони ці речі розуміли. Такий стрибок еволюції в духовному світі вони переживають, будучи на полі бою. Я думав, що деякі люди ставатимуть більш агресивними. Але вони — люди честі: завжди допоможуть, захистять того, кого потрібно захистити, а не будуть битися за багатство з короною. Там всі — генерали, абсолютно кожна людина, яку ми бачили, — підсумовує доктор Мосійчук.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

Читайте також: Для перемоги над росією потрібно знищити стару модель України — професор нейропсихології Богдан Ткач

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?