В Україну терміново приїхала Венеціанська комісія: що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україну терміново приїхала Венеціанська комісія: що сталося

В Україну терміново приїхала Венеціанська комісія: що сталося
Джерело:  online.ua

До Києва приїхала делегація Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія). Причина візиту - вивчення аспектів впровадження закону про українську мову. За результатами візиту комісія дасть висновок, який буде прийнято в грудні 2019 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МЗС України.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар розкрив подробиці зустрічі з експертами Венеціанської комісії. Під час переговорів він підкреслив їм, що закон відповідає Конституції України. Бондар пояснив, що прийняття закону важливо для України не тільки з гуманітарною точки зору, але і "обумовлюється факторами безпеки в умовах триваючої російської агресії проти України".

"Україна повністю гарантує захист прав національних меншин і виходить з переконання, що закон про державну мову покликаний розширити можливість для національних меншин грати більш важливу роль в українському суспільстві", - сказав Боднар.

Заступник міністра також акцентував увагу членів Венеціанської комісії на те, що порядок застосування мов корінних народів і національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя, а також забезпечення їх прав у широкому сенсі буде визначатися новим законом про нацменшин, який буде представлений на розгляд Верховної Ради України.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року народні депутати прийняли закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 16 липня він вступив в силу. Даний закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і вона обов'язкова для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави. Публічне приниження чи зневажання українською мовою буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Венеціанська комісія не підтримала претензії Угорщини з питання нібито ущемлення прав угорців, які проживають в Україні, законом "Про освіту". Експерти визнали обгрунтованою аргументацію української сторони по звуженню прав національних меншин на території держави.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?