В уряді пояснили незвичний указ Зеленського - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В уряді пояснили незвичний указ Зеленського - що важливо знати

В уряді пояснили незвичний указ Зеленського - що важливо знати
Джерело:  online.ua

Кілька днів тому український глава Володимир Зеленський підписав указ про Велике будівництво в області культури. 20 серпня глава Мінкульту Олександр Ткаченко пояснив, що означає цей незвичний указ. За словами Ткаченка, Зеленський запустив масштабну реставрацію і реконструкцію об'єктів культури, які вже більше десяти років не фінансувалися. Тим самим президент збільшив фінансування Міністерства культури в кілька разів і затвердив капітальні витрати на важливі культурні об'єкти, які були практично заморожені. Про це міністр повідомив під час брифінгу, передає ONLINE.UA.

"Зрозумів, що такий незвичний указ вимагає пояснення, і, власне, чому він саме з'явився. У 2020 році бюджет на сферу культури зрівнявся з Албанією, яка витрачає 0,2% ВВП на сферу культури. Це найменша сфера з точки зору бюджетного фінансування. Якщо не брати до уваги того мільярда грн, який нам був виділений для подолання карантину, це 7,9 млрд грн на рік. Це дуже мало", - сказав Ткаченко.

Міністр підкреслив, що з 130 тисяч нерухомих культурних об'єктів 80% потребують негайної реконструкції - це театри, музеї, старовинні замки. При цьому в указі Зеленського мова йде не тільки про реставрацію, а й наповнення новим змістом культурних об'єктів, що сприятиме збільшенню кількості глядачів і туристів.

"Після фінансової кризи в 2008 році ці об'єкти культури не фінансувалися. Тобто, капітальні витрати були практично заморожені. Наслідки всі знаєте, всі ці страшні картинки покинутих замків і музеїв ... латати ці дірки місцями просто немає можливості. Ми порахували, що на здійснення цих програм, які включає в себе указ Президента, в найближчі чотири роки буде потрібно більше 55 млрд грн. Про що йде мова: не тільки про реставрацію та реконструкцію цих будинків, добудову в деяких місцях музеїв. А також на створення центрів культурних послуг. Мова йде про трансформацію старих клубів, бібліотек ", - уточнив Ткаченко.

Нагадаємо, після підписання відповідного указу Зеленський поставив невідкладне завдання уряду. Він доручив розробити заходи щодо підтримки культури і культурної спадщини, розвитку креативних індустрій і туризму в рамках "Великого будівництва". Президент додав, що Кабмін повинен вирішити питання і фінансування заходів, передбачених указом, і кожні півроку інформуватиме про стан його виконання.

Як повідомляв ONLINE.UA, Ткаченко очолив Мінкульт України в червні 2020 року. До цього він керував холдингом «1 + 1», в якому залишився почесним президентом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?