Ваші дії б’ють по нас: Угорщина висунула ультиматум Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Ваші дії б’ють по нас: Угорщина висунула ультиматум Україні

Ваші дії б’ють по нас: Угорщина висунула ультиматум Україні
Джерело:  online.ua

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що влада країни чинитиме опір, якщо новий український закон про мови не дасть угорській мові статус офіційної.

Про це він розповів у інтерв’ю "Європейській правді", передає ONLINE.UA .

"За міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33% – то, звичайно ж, ми будемо опиратися", - підкреслив дипломат.

Він також додав, що розуміє позицію Києва - український уряд прагне знизити російський вплив в тому числі шляхом ухвалення відповідного закону про мову. Проте Угорщина проти того, щоб це відобразилось на угорській громаді.

"У мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі – чи це "супутні руйнування", чи це так і планувалося – ваші дії б’ють по нас", - зазначив Петер Сійярто.

Нагадаємо, Угорщина почала перешкоджати зближенню України і ЄС через закон про освіту, який передбачає навчання в українських школах тільки державною мовою. У Будапешті вважають, що цей закон обмежує права етнічних угорців в Україні, тому наполягають на його зміні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАТО продовжить підтримку України, незважаючи на жорсткі вимоги Угорщини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?