Вчені назвали продукти для зниження ризику смерті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені назвали продукти для зниження ризику смерті

Вчені назвали продукти для зниження ризику смерті
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені стверджують, що високе споживання альфа-ліноленової кислоти (АЛК) пов'язане з нижчим ризиком смерті від всіх причин, зокрема від хвороб серця і кровоносних судин. Варто звернути увагу на те, що АЛК в основному міститься в горіхах, насінні й рослинних оліях.

Джерело: BMJ

Деякі продукти можуть знизити ризик смерті

Учасники міжнародної групи дослідників вирішили проаналізувати результати 41 дослідження, яке було проведене протягом останніх 30 років. Що важливо розуміти, в цих дослідженнях брали участь понад 120 тис учасників віком від 18 до 98 років, за якими спостерігали від 2 до 32 років.

"Після ретельної оцінки кожного дослідження дослідники виявили, що високе споживання АЛК було пов'язано зі зниженням ризику смертності від усіх причин, серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця на 10%, 8% і 11% відповідно. Це еквівалентно скороченню на 113 смертей на 10 000 людино-років з усіх причин, на 33 випадки смерті від серцево-судинних захворювань і на 23 випадки смерті від ішемічної хвороби серця", - йдеться в повідомленні.

Науковці також звернули увагу на те, що високе споживання АЛК було пов'язане з вищим ризиком смертності від раку. Серед групи з високим рівнем вживання цієї кислоти було на 63 смерті більше, ніж серед людей з найнижчими рівнями вживання АЛК.

Окрім того, наголошується, що дозозалежний ефект виявили для споживання АЛК з їжею і смертності від серцево-судинних захворювань. Після детального аналізу стало зрозуміло, що збільшення споживання АЛК на 1 грам в день (еквівалентно одній столовій ложці олії канола або 14 грамів масла волоського горіха) було пов'язане з 5% зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань.

За словами експертів, використання строгих критеріїв дозволяє припустити, що висновки наукової роботи є надійними. Дослідники мають намір організувати нові дослідження з метою вивчення зв'язку між АЛК і смертністю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?