Вчені попередили про серйозні наслідки зайвої ваги у хлопчиків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені попередили про серйозні наслідки зайвої ваги у хлопчиків

Вчені попередили про серйозні наслідки зайвої ваги у хлопчиків
Джерело:  online.ua

Нове дослідження показало, що надмірна вага або ожиріння у хлопчиків пов'язане з меншим розміром яєчок у період пубертату. Це відхилення від норми може зберігатися і в дорослому віці та призводити до нездатності зачати дитину.

Джерело: European Journal of Endocrinology

Вчені попередили про серйозні наслідки зайвої ваги у хлопчиків

За останні кілька десятиліть ожиріння стало вкрай поширеним серед неповнолітніх. За прогнозами, 60% дітей страждатимуть на ожиріння до 35 років.

Попри це, вплив надмірно зайвої ваги та пов'язаних з ним метаболічних порушень на розвиток яєчок у хлопчиків та їх розмір досі не був точно відомий. Але наслідки для репродуктивної функції безперечно є. Які саме розповіли медики з Університету Катанії (Італія).

Безпліддя є важливою суспільною проблемою, яка також негативно позначається на психічному здоров'ї потенційних батьків та їхній ролі у соціумі. За підрахунками ВООЗ, у 2010 році від нездатності зачати дитину страждали 48 мільйонів пар. При цьому, згідно з дослідженням, опублікованим у 1980-х, у 20% випадків "винуватцем" виявився саме чоловік, у 38% – жінка, 27% – обидва партнери.

Проблема ще й в тому, що, попри всебічні обстеження, діагноз залишається незрозумілим у чверті пацієнтів із безпліддям – такі випадки називають ідіопатичними. Наприклад, за даними німецьких фахівців, які вивчали етіологію безпліддя більш ніж 20 тисяч чоловіків, приблизно 70% пацієнтів не вдалося поставити діагноз. Тому дуже важливо продовжувати виявляти фактори, відповідальні за розвиток цього стану.

Нове дослідження дитячого ожиріння

Італійські дослідження показали наявність гіпотрофії яєчок (менше 12 мілілітрів) у 14 – 23% чоловіків віком 18 – 19 років, їхня майбутня фертильність перебуває під загрозою. Це свідчить про схильність тестикулярної функції до пошкоджень, починаючи з перших років життя.

Тому метою нового дослідження було визначити, чи можуть надмірна вага, ожиріння та пов'язані з ними супутні захворювання, такі як гіперінсулінемія, резистентність до інсуліну та цукровий діабет другого типу, впливати на розмір яєчок у препубертатному періоді (до дев'яти років), перипубертатному (9 – 14 років) та постпубертатному (14 – 16 років).

У вибірку включили три групи дітей та підлітків (всього – 268 осіб) віком від двох до 17 років. Контрольною групою стали здорові діти та підлітки з нормальною вагою. Пацієнтів із порушеннями у статевому дозріванні з дослідження виключили.

Як показали результати, у групі хлопчиків до дев'яти років розмір яєчок суттєво не відрізнявся в учасників із нормальною масою тіла, надмірною вагою, ожирінням чи важким ожирінням.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?