Вчені пояснили, чому для організму людини існує тільки дві пори року
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені пояснили, чому для організму людини існує тільки дві пори року

Вчені пояснили, чому для організму людини існує тільки дві пори року
Джерело:  online.ua

Вчені зі Стенфордського університету дійшли неочікуваного висновку - їм вдалося з'ясувати, що організм людини дійсно переживає прогнозовані зміни протягом року, однак, що важливо розуміти, вони не збігаються зі звичним поділом на весну, літо, осінь і зиму. Наголошується, що науковці зібрали молекулярні дані сотні учасників за чотири роки і відзначили, що понад 1000 молекул регулярно змінюють свою поведінку, але відбувається це двічі на рік: в кінці весни — початку літа і в кінці осені — початку зими. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Stanford News.

Варто звернути увагу на те, що загалом в дослідженні брали участь 105 осіб у віці від 25 до 75 років. За словами вчених, чотири рази на рік учасники здавали зразки крові. Дослідники проаналізували молекулярний склад і отримали дані про імунітет, запаленнях, здоров'я серця, метаболізмі, мікробіоти та багато іншого. Окрім того, вони збирали інформацію про фізичні навантаження і харчову поведінку учасників.

Зібрані за чотири роки дані показали, що кінець весни збігається з ростом запальних біомаркерів, що впливає на розвиток алергій, а також зі зростанням рівня молекул, що впливають на ревматоїдний артрит і остеоартрит. Також вчені побачили, що з настанням весни різко збільшується кількість білка HbAc1 – різновиду гемоглобіну, що сигналізує про ризик діабету 2-го типу. Те ж стосується і гена PER1, який бере участь в регулюванні циклів сну — безсоння", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, за словами вчених, на початку зими вони помітили зростання імунних молекул, що борються з вірусною інфекцією, і молекул, що беруть участь в розвитку акне. Також помітно вище стають сигнатури гіпертонії. Не можна не звернути увагу на те, що відкриття науковців може бути корисним для фармацевтичних компаній, зокрема у випадку тестувань ліків проти гіпертонії, їм буде корисно знати, що результати в літні і зимові місяці можуть виявитися різними.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що іноземні вчені неочікувано дійшли висновку, що смерть для людини може бути ще страшнішою, ніж вважалося раніше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?