Вчені розкрили чергову загадку Великої китайської стіни - для чого її збудували
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розкрили чергову загадку Великої китайської стіни - для чого її збудували

Вчені розкрили чергову загадку Великої китайської стіни - для чого її збудували
Джерело:  online.ua

Причини будівництва Великої китайської стіни нещодавно поповнилися новим фактором. Вчені вважають, серед причин був намір імперської китайської влади контролювати рух людей через кордон. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Antiquity.

Найбільші запитання щодо доцільності свого існування перед фахівцями ставив північний фрагмент стіни - один з найстародавніших. На думку ізраїльського археолога Гідеона Шелах-Леві, його колег з Монголії та США, стіна, яку почали зводити у III сторіччі до нашої ери, необхідна була для митного контролю.

Вони вважають, цей фрагмент не розділяє зони життя кочівників та осілих мешканців регіону. Також малоймовірно, що для суворих загарбників стане реальною проблемою двометрова стіна з поганеньким ровом - саме такою був досліджений її фрагмент.

Експерти у новій праці припустили, що місцева влада завдяки стіні намагалася контролювати рух кочівників, караванів чи окремих людей.

На користь таких тверджень говорить вік будівництва Північної стіни, яку ще звуть "стіною Чингісхана". Експерти завдяки радіовуглецевому аналізу встановили, її збудували поміж 1000 та 1100 роками н.е.

Нагадаємо, загальна довжина комплексу, який називають Великою стіною, сягає 9 тисяч кільметрів. Різні її частини зводили у різні періоди за ініціативою різних династій - загалом протягом майже 2 тисяч років.

Деякі дійсно мали оборонну функцію. Наприклад, такими були широкі кам'яні фрагменти, саме з ними у пересічних людей ця пам'ятка асоціюється.

Як повідомляв ONLINE.UA, через 200 років з моменту смерті французького імператора Наполеона Бонапарта його персона досі не дає людям спокою. Крім історії воєн, які очолював революціонер, нове покоління цікавиться, як в реальності виглядав Наполеон, який вважається одним з найбільш знаменитих і суперечливих лідерів в історії людства. Розкрити загадку і задовольнити цікавість людей вирішив незалежний фотограф з Амстердама Бас Утервайк.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?