Вчені розповіли, як падіння швидкості Гольфстріму позначиться на Україні
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені розповіли, як падіння швидкості Гольфстріму позначиться на Україні

Вчені розповіли, як падіння швидкості Гольфстріму позначиться на Україні
Джерело:  24 канал

Кліматологи вже кілька десятиліть спостерігають над уповільненням швидкості Гольфстріму – найбільшої течії в Атлантичному океані, яка несе теплу воду від Карибського моря до північно-західної Європи. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « 24 канал », за останні 70 років швидкість Гольфстріму знизилася на 15%. Це мінімальне значення за 1600 років.

Уповільнення швидкості Гольфстріму матиме серйозні наслідки, в тому числі для Україні. Річ у тім, що ця течія приносить до північної Європи теплі води, які впливають на клімат. Саме через наявність Гольфстріму зима в Англії та Ірландії така м’яка та тепла. Непрямий вплив це має й на Україну, куди іноді заходять теплі атмосферні маси із Західної Європи.

У найближчі десятиліття все може докорінно змінитися. Як вважають вчені, Європу чекають більш холодні зими, звісно, у цьому числі й Україна, а схід США та Флорида зіткнуться з новими рекордами спеки.

Позитивною новиною є те, що зміни океанських течій вплинуть на кількість ураганів. Після уповільнення Гольфстріму тропічних штормів біля берегів США стане менше.

У вчених вже немає сумнівів у змінах клімату, які відбуваються в останні десятиліття та їх антропогенних причинах, а ось щодо причин падіння швидкості Гольфстріму є певні питання.

Більшість науковців схиляються до того, що проблема пов'язана з прискореним таненням гренландських льодовиків. Через це в океан потрапляє багато прісної води, яка уповільнює океанську циркуляцію.

Нагадаємо, що кілька днів тому екологи звинуватили у змінах клімату недобросовісних споживачів м'яса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?