Британські вчені з Оксфордського університету дійшли несподіваного висновку - вони стверджують, що часте вживання шашликів, які приготовлені на вугіллі, призводить до передчасної смерті, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на EurekAlert !.
Експерти провели масштабні дослідження в цій області, до яких залучили майже 350 тисяч осіб у віці від 30 до 80 років. Серед усіх учасників було проведено опитування, в ході якого дослідники встановили, як часто респонденти готують їжу на вогні і яке паливо для цього використовують. Серед усіх учасників були обрані ті, хто не рідше одного разу на тиждень смаже шашлики на деревному вугіллі або деревині, а також не мав серцево-судинних захворювань.
Протягом 30 років вчені спостерігали за здоров'ям учасників експерименту. За цей період від серцево-судинних захворювань померло понад 8300 учасників. Як виявилося, 22,5% з них завжди використовували для приготування їжі на вогні тверде паливо. Також вчені встановили, що щорічно ризики передчасної смерті через постійне готування на вугіллі збільшувалися на 3%.
На підставі отриманих результатів експерти прийшли до висновку, що продукти згоряння вугілля, деревини і деревного вугілля наносять вкрай негативний вплив на здоров'я людини. Вони переконалися, що використання газу або електрики для приготування їжі знижує ризики розвитку серцево-судинних недугів.
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені назвали несподівану користь сніданку.