Вчені виявили планету, яка повністю поглинає світло
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені виявили планету, яка повністю поглинає світло

Вчені виявили планету, яка повністю поглинає світло

Британські астрономи знайшли у сузір’ї Лева планету, що поглинає від 97 до 99% видимого світла.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.

Планета під назвою WASP-104b відноситься до класу гарячих юпітерів. Вона обертається навколо жовтого карлика на відстані 466 світлових років від Землі.

Такі планети не рідкість, але у них є набір характеристик, які роблять їх загадкою. Однією з них є те, що гарячі Юпітери відносно темні. Більшість з них віддзеркалюють близько 40 відсотків світла. Однак, за словами дослідників з Університету Кіла, WASP-104b поглинає більш ніж 97-98 відсотків світла.

Так як період обороту співпадає з періодом обертання навколо зірки, то направлена до неї сторона планети розжарюється до температур у декілька тисяч кельвінів. Саме тому на ній не утворюються хмари, що відбивають світло. Замість них на планеті є атомарний калій та натрій, які поглинають світло.

"З усіх темних планет, які я міг знайти в літературі, ця в п'ятірці кращих. Я думаю, що в першій трійці", - зазначив учений і астрофізик Тео Мокнік.

Маса планети WASP-104b приблизно така ж, як у Юпітера, але температура на ній набагато вище, ніж на найбільшій планеті Сонячної системи, бо вона обертається дуже близько до своєї зірки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в NASA показали нове вражаюче космічне відео.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?