Вчені заявили про створення унікальної вакцини проти коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені заявили про створення унікальної вакцини проти коронавірусу

Вчені заявили про створення унікальної вакцини проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

Китайські вчені стверджують, що їм вдалося створити унікальну вакцину проти коронавірусу після того, як вони вивчили історію мутації SARS-CoV-2. За словами науковців, їхня вакцина, принаймні на тваринних моделях, забезпечує захист від Омікрону та низки його штамів.

Джерело: Science

Чому вакцини проти коронавірусу втрачають свою ефективність

Незважаючи на те, що перші вакцини для боротьби з COVID-19 були вкрай ефектиними, вони поступово втратили свою силу на тлі появи нових штамів коронавірусу.

Іноземні вчені визнають, що  SARS-CoV-2 завжди на кілька кроків попереду, особливо зараз, коли субваріанти Омікрону продовжують розвивати здатність обходити імунітет.

Однак після завершення новим досліджень вченим стало відомо, що білок вірусного шипа має ділянки, які залишаються незмінними в останніх варіантах SARS-CoV-2.

За словами фахівців, ці ділянки є справжнім каталогом еволюційних даних вірусу, на основі яких можна створити вакцину наступного покоління.

Щоб розв'язувати критичну проблему обходу імунітету та розпочати важке завдання розробки нової вакцини, доктор Юнлян Чжао та його колеги з Державної ключової лабораторії вірусології, підрозділу Уханьського університету в Китаї, дослідили ці ділянки, - йдеться в повідомленні.

Що відомо про нову універсальну вакцину проти коронавірусу

Чжао разом зі своєю командою розпочали створення нової вакцини, досліджуючи еволюційну траєкторію SARS-CoV-2.

Що цікаво, їм довелося проаналізувати понад 11 мільйонів послідовностей SARS-CoV-2, а також заразність і здатність обходити імунітет. Враховуючи усі наявні дані, науковці розробили вакцину, яка базується на новоствореному антигені під назвою Span.

Вони вже випробували її на лабораторних мишах. Дослідження показало обнадійливі результати і вчені сподіваються, що воно послужить моделлю для майбутніх вакцин загальнозахисної імунізації — універсального щеплення, яке захищає від усіх варіантів коронавірусу, - йдеться в статті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?