Вчені знайшли нові різновиди коронавірусу - важливі деталі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли нові різновиди коронавірусу - важливі деталі

Вчені знайшли нові різновиди коронавірусу - важливі деталі
Джерело:  online.ua

Науковцям неочікувано для всіх вдалося виявити кілька генетичних різновидів коронавірусу SARS-CoV-2, чиї нуклеотидні послідовності в РНК-геномах відрізняються. Зазначається, що в ході дослідження вони детально проаналізували одноланцюгові РНК-послідовності вірусів, виділених у 11 132 пацієнтів з SARS-CoV-2 і зберігаються в базі даних GISAID, яка містить інформацію про повні або часткові секвеновані геноми коронавірусу. Вони попарно порівняли 2540 нуклеотидних послідовностей, визначаючи нуклеотидні заміни - точкові мутації, при яких один нуклеотид РНК-послідовності замінюється на інший. Таким чином вчені виміряли рівень подібності між геномами SARS-CoV-2 у пацієнтів з усього світу. Наукову роботу вчених з Гарвардського університету в США і Університету Данкук у Південній Кореї опублікували в репозиторії bioRxiv 7 травня, передає ONLINE.UA.

Вченим вдалося виявити 4 відокремлені гілки (кластера) серед європейських і північноамериканських зразків вірусу. Дві з них є переважно європейськими, одна характерна для Штатів, а остання є сумішшю випадків зараження в США і Європі.

"При цьому тільки одна переважно європейська гілка безпосередньо пов'язана з вірусами з Китаю. Останні утворюють кластер "оригінальних" вірусів, що потрапили в Європу і США з Азії. Інша гілка містить геноми з Європи, Японії, Австралії та Нової Зеландії", - сказано в повідомленні.

Дослідники дійшли несподіваного висновку, що геноми коронавірусу варіюються в залежності від регіону, і існують відмінності між вірусами з Азії і з західних країн. За словами вчених, спочатку генетичний склад SARS-CoV-2 був більш однорідним, проте потім став розділятися на окремі гілки.

"Поширення вірусу по світу призвело до більшого розмаїттям геномів. Результати аналізу відповідають картині розвитку пандемії... Зусилля з розробки вакцини повинні враховувати генетичну мінливість збудника COVID-19", - кажуть дослідники.

Раніше ONLINE.UA розповідав,  як можна подорожувати під час карантину  — можна зайнятися віртуальним туризмом. Наприклад, відвідати найвідоміші музеї світу онлайн.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?