Вчені знайшли нульового пацієнта пандемії коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли нульового пацієнта пандемії коронавірусу

Вчені знайшли нульового пацієнта пандемії коронавірусу
Джерело:  online.ua

Збудник світової пандемії COVID-19 коронавірус SARS-CoV-2 міг еволюціонувати в легенях китайського шахтаря, який переніс тривале захворювання ще в 2012 році. Відповідні висновки оприлюднені виконавчим директором американської дослідницької організації Bioscience Resource Project Джонатаном Латемом.

Джерело: The Telegraph.

Науковець стверджує, що коронавірус, з великою долею ймовірності, потрапив в тіло групи китайських шахтарів, перед якими в 2012 році поставили завдання розчистити одну з печер.

"Багато сотень мутацій відбулися в одному шахтарі, щоб зрештою привести до утворення Sars-Cov-2. Десятиліття вмістилися приблизно в шість місяців. Наша теорія припускає, що аналогічна еволюція відбувалася всередині легень шахтарів після загадкової хвороби в 2012 році, і стверджує, що стався витік вірусу з медичного зразка, отриманого від шахтарів, інфікованих в ході спалаху", - пояснює Латем.

Вірус зробив еволюційний стрибок

Печера була прихистком для багатьох поколінь кажанів, і мала вихід в шахту на території китайської провінції Юньнань.

В процесі очищення печери від посліду у команди з шести робітників були зафіксовані ознаки схожої на пневмонію хвороби.

Внаслідок захворювання троє шахтарів померли, інші були терміново доставлені в лікарню міста Ухань, де майже пів року проходили важке і виснажливе лікування.

І саме в легенях шахтарів, які перенесли захворювання і вижили, вірусу й вдалося зробити неймовірний еволюційний стрибок.

Фактичне підтвердження цього висновку, як зауважує Латем, було отримано через рік після загадкового захворювання шахтарів. Адже через рік після інциденту група вчених з міста Ухань знову відправилась в те ж саме місце. Наслідком дослідження отриманих в печері зразків стало виділення нового виду коронавірусу кажанів RaTG13. Згодом виявилось, що саме цей вид на 96 % ідентичний SARS-CoV-2.

"Ми знаємо, що коронавіруси були різноманітними і численними поруч із шахтою, і ми знаємо, що деякі із шахтарів довгий час перебували в лікарні. Їх лікування тривало шість місяців і призвело до еволюції нових адаптованих людських коронавірусів", - підкреслив Латем.

Читайте також:

  • Вчені заявили про сплеск небезпечного синдрому після Дельти.

  • Ще одна країна призупинила використання вакцин Moderna.

  • МОЗ розширить перелік професій з обов’язковою COVID-вакцинацією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?