Японські вчені з’ясували, який напій найбільш корисний для нормалізації роботи серця. Виявилось, що несолоний томатний сік має властивості зниження ризику появи захворювань серцево-судинної системи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на MedicalXpress.
Для підтвердження своєї теорії японські науковці провели тривалий експеримент. Протягом року 184 чоловіка та 297 жінок споживали несолоний томатний сік у тій кількості, яку вони вважали для себе оптимальною. Після цього у кожного з добровольців перевірили стан серця.
З’ясувалося, що після вживання томатного соку у пацієнтів з артеріальною гіпертензією або предгіпертоніей суттєво знизився кров'яний тиск. У середньому верхня межа кров’яного тиску знизилась з 141,2 до 137,0 мм рт. ст., нижня межа – з 83,3 до 80,9 мм рт. ст. Крім того, у 125 учасників експерименту зменшився показник рівня холестерину.
Уточнюється, що напій в рівній мірі впливає на жінок і чоловіків, а також на представників різних вікових груп.
«Наскільки нам відомо, нинішнє дослідження є першим, в якому вивчався вплив споживання томатів або томатних продуктів на показники ризику серцево-судинних захворювань протягом року в широкому віковому діапазоні», – пишуть автори експерименту.
Нагадаємо, що нещодавно вчені розповіли, від якої хвороби рятує шоколад.