Велика Британія вийшла з Євросоюзу: Джонсон виступив з важливою заявою
Категорія
Світ
Дата публікації

Велика Британія вийшла з Євросоюзу: Джонсон виступив з важливою заявою

Велика Британія вийшла з Євросоюзу: Джонсон виступив з важливою заявою
Джерело:  online.ua

В ніч з 31 січня на 1 лютого 2020 року Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу, членом якого була 47 років. Сполучене Королівство стало першою країною, яка вийшла з блоку з моменту його заснування. Тепер ЄС налічує 27 країн-членів. Прем'єр-міністр Великоъ Британії Борис Джонсон виступив з важливою заявою за годину до Brexit - він назвав вихід країни з ЄС "початком нової ери", передає ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

"Якщо ми зможемо зробити все правильно, я вважаю, що з кожним місяцем у нас буде рости впевненість не тільки всередині країни, але і за її межами. Це той момент, коли ми починаємо об'єднуватися і виходити на новий рівень", - звернувся Джонсон до британців.

У свою чергу Європейський союз висловив жаль у зв'язку з Brexit. Глава дипломатії ЄС Жозеп Баррель сподівається на продовження співпраці з Лондоном. За його словами, "Велика Британія залишиться ключовим партнером Євросоюзу".

"Велика Британія виходить з ЄС і стає третьою країною. Хоч ми і шкодуємо про рішення Великої Британії, ми поважаємо вибір країни і готові рухатися далі. ЄС хоче будувати з Британією "нове амбітне партнерство" в сферах торговельно-економічного співробітництва, зовнішньої політики, безпеки та інших", - заявив Баррель.

Нагадаємо, Велика Британія була членом Євросоюзу 47 років, але прийняла рішення про вихід після того, як в червні 2016 року за це проголосували 52% учасників референдуму. Після цього пішли багатогодинні переговори і дострокові вибори в Британії, щоб досягти з ЄС важливих домовленостей, які б забезпечили безболісний для економіки і громадян країни Brexit. Втім, з 1 лютого Британія не відчує особливих змін у зв'язку з новим статусом. Зараз запускається 11-місячний перехідний період, протягом якого Велика Британія продовжить застосовувати закони ЄС, але більше не буде представлена в інститутах Євросоюзу. За цей період британці будуть адаптуватися до нових умов, а Лондон і Брюссель будуть домовлятися про майбутні торговельні відносини.

Слід зазначити, що з нагоди Brexit в ніч на 1 лютого біля Вестмінстерського палацу в Лондоні зібралися сотні людей - вони святкували вихід Британії з ЄС. Увечері 31 січня біля будівлі Європейської ради в Брюсселі прибрали британський прапор. Прапори ЄС спустять з усіх будівель у Великої Британії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Євроради Шарль Мішель оголосив про підписання угоди про вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу 24 січня. За день до цього королева Єлизавета II поставила підпис на законопроєкті щодо виходу країни зі складу ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?