Великдень 2019 стає все ближче, а значить, господаркам варто задуматися над тим, яку паску вони понесуть святити до церкви, і чим дивуватимуть гостей за святковим столом. Паски бувають різних розмірів, складаються з різних інгредієнтів, але всі вони є невід'ємним атрибутом Христового Воскресіння.
Наші предки пекли в основному тільки дріжджові паски і не замислювалися над їх прикрасою. Зараз паски виготовляють з різноманітних методик, а їх прикраса може позмагатися з тортами. ONLINE.UA зібрав рецепти п'яти кращих пасок різної складності приготування і калорійності, вибирайте собі до душі.
Традиційна паска з родзинками
Без традиційної пишної паски неможливо уявити святковий стіл на Великдень. Приготування такого паски займає багато часу і сил, але результат вартий того.
Інгредієнти:
• 3 кг борошна
• 1 літр молока
• 100 грам дріжджів (свіжі, живі)
• 600 грам вершкового масла
• 1 кг цукру
• 12 штук яєць
• 200-300 грам родзинок (можна замінити цукатами, шматочками шоколаду або чимось іншим на ваш смак)
• 1 чайна ложка солі
• Ванільний цукор
Спосіб приготування:
Для початку потрібно приготувати опару. Для цього необхідно збити яйця з цукром до пишності. Додати тепле молоко, дріжджі, розтоплене вершкове масло. Все перемішати, укутати і залишити на 8-12 годин, можна і на ніч.
В опару додаємо 1 чайну ложку солі, ванільний цукор, просіяне борошно і родзинки. Після цього тісто потрібно дуже добре вимісити, воно повинно відставати від рук.
Викладаємо у форми на 1/3 і залишаємо на столі. У кімнаті має бути тепло, без протягів, щоб тісто могло піднятися. Через 40-60 хвилин, коли тісто піднялося в два рази, ставимо в добре розігріту духовку. Випікати 30-50 хвилин при 180-200 градусів. Проте, духові шафи у всіх різні, тому краще дивитися по готовності пасок і скоринки.
Низькокалорійна сирна паска
Рецепт сирної паски припаде до душі тим, хто стежить за фігурою або хоче плавно вийти з Великого посту, але все ж не може собі відмовити в традиційному великодньому десерті.
Інгредієнти:
• 500 грам сиру
• Півсклянки жирної сметани
• 100 грам вершкового масла
• 100 грам цукрової пудри
• Горіхи, цукати, сухофрукти - на ваш смак
Спосіб приготування:
Сметану, сир, масло і цукрову пудру змішати до однорідної маси в блендері, щоб крупиці сиру добре перетерлись. Отриману масу помістити в форму для паски, прикрити марлею і покласти зверху важкий прес. Залишити в холодильнику на, як мінімум, 12 годин. Перед подачею на стіл красиво прикрасити цукатами, сухофруктами і горіхами.
Італійський кекс панеттоне
Панеттоне - традиційний італійський пиріг з захареннимі фруктами, шоколадом і іншою начинкою. Італійський кекс дуже популярний в Україні. До святкового великоднього столу його намагаються придбати в Європі або в спеціалізованих магазинах не тільки католики, але і православні. Ми пропонуємо рецепт приготування панеттоне в домашніх умовах.
Інгредієнти:
• 500 грам борошна
• 200 грам вершкового масла
• 200 мл молока
• 75 гр свіжих дріжджів
• 4 яйця
• 75 гр цукру
• 0,5 чайної ложки солі
• 1 апельсин
• 2 яєчні білки
• 250 гр родзинок
• 1 столова ложка рослинної олії
• 20 гр мигдальних пелюсток
• 0,5 чайної ложки ваніліну
Спосіб приготування:
Розкришіть дріжджі в миску, додайте тепле молоко, сіль, ванілін і 1 столову ложку цукру. Потім додайте 2 яйця і половину борошна, перемішайте. Знову додайте 2 яйця і борошно, що залишилося. Замісити тісто.
Візьміть розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим, інакше жовтки згорнуться), 2 жовтки і 100 г цукру, перемішайте.
Влийте масляну суміш в тісто і знову вимісіть руками. Накрийте, залиште тісто підходити в теплі на годину.
Додайте терту апельсинову цедру і промиті родзинки. Знову дайте тісту підійти. Помістіть тісто в підготовлену форму. Випікайте в розігрітій до 180 С духовці близько 30 хвилин. Прикрасьте панеттоне мигдальними пелюстками.
Паска в мультиварці
Для тих, хто вважає за краще не витрачати багато часу на випічку або ж просто не обзавівся духовкою, є відмінний варіант для приготування паски - мультиварка.
Складові:
• 2,5 склянки борошна
• 100 мл молока
• 75 грам вершкового масла
• 10 грам дріжджів
• Дрібка солі
• Дрібка ваніліну
• Цукор
• 2 яйця
• Ізюм - за смаком
Спосіб приготування:
Для початку розведіть дріжджі в теплому молоці. Перемішайте і залиште на п'ять хвилин. Потім збийте яйця з цукром і додайте до них розм'якшене вершкове масло. Влийте в цю масу розведені дріжджі і перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька годин.
По закінченню відведеного часу ще раз перемішайте масу і всипте просіяне борошно, додайте родзинки і викладіть у велику миску. Залиште на півтори години, щоб тісто підійшло.
Потім змастіть чашу мультиварки маслом і викладіть в неї тісто. Увімкніть режим Випічка і випікайте протягом 40-50 хвилин. Прикрасьте глазур'ю, кондитерської посипкою і цукатами.
Паска з сиром і грудинкою
Якщо традиційне бачення паски, як солодкого десерту, вам не до душі, в тісто можна додати грудинку, і захоплені коментарі гостей вам гарантовані.
Інгредієнти:
• 600 грам борошна
• 20 грам пресованих дріжджів
• 240 грам молока
• 1 чайна ложка солі
• 1 столова ложка цукру
• 2 яйця
• 180 грам вершкового масла
• 180 грам твердого сиру
• 180 грам копченої грудинки
• 1 столова ложка рослинної олії
Спосіб приготування:
Для початку приготуйте опару: у великій мисці змішайте 70 грам борошна з дріжджами і молоком, замісіть до однорідності. Накрийте і залиште при кімнатній температурі на годину. Опара буде пінитися, а якщо по мисці вдарити ложкою, вона просяде в центрі.
Наріжте грудинку кубиками. Покладіть в сковороду разом з рослинним маслом і обсмажте до рум'яного кольору. Перекладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками. Сир натріть. Змішайте в мисці борошно, сіль і цукор. Додайте яйця і опару. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не збереться в товстий шар. Накрийте тісто плівкою і залиште на 10-15 хвилин. Розділіть масло на 4 частини і поступово введіть в тісто. Додайте в тісто шматочки грудинки і натертий сир і перемішайте його руками. Перекладіть тісто в змащену маслом миску, закрийте і залиште для вистоювання, поки тісто не збільшиться в об'ємі в 1,5 рази.
Змастіть маслом форму для випічки. Розділіть тісто на дві частини і скачайте кожну в кулю. Викладіть тісто у форму і залиште на 90 хвилин. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 50-60 хвилин.
Пам'ятайте, що на будь-якому етапі приготування паски в будинку повинно бути тихо, ваші думки і помисли - чистими. За давніх часів господині перед початком приготування читали молитви, а в тісто додавали трохи святої води. Але головне потрібно пекти з любов'ю і теплом в душі, тоді ваша паска точно вдасться і буде радувати рідних і близьких.