Великдень 2019: топ-5 способів оригінально прикрасити яйця
Категорія
Культура
Дата публікації

Великдень 2019: топ-5 способів оригінально прикрасити яйця

Великдень 2019: топ-5 способів оригінально прикрасити яйця
Джерело:  online.ua

Великдень 2019 наближається, а значить, пора подумати про великодній стіл, а саме про один із головних атрибутів - фарбованих яйцях.

Ніхто точно не знає, де з'явилася традиція фарбувати яйця на Великдень, але вона популярна в усьому світі. У різних країнах є традиційні техніки розпису яєць, які засновані давним-давно і передавалися з покоління в покоління. Також з'являються нові техніки, щоб урізноманітнити звичний великодній стіл. Крім того стають популярними не тільки курячі або перепелині яйця, а й дерев'яні та шоколадні.

ONLINE.UA зібрав найцікавіші способи прикрасити яйця, які нікого з гостей не залишать байдужим.

Українські писанки

Традиційним пасхальним яйцем для України є писанка. В малюнок на яйці закладається глибокий задум, малюнки ці відрізняються в різних областях країни. Створюються писанки за допомогою воску та фарби.

Спосіб приготування:

Процедура розпису такого яйця досить складна і займає багато часу: за допомогою спеціального інструменту на шкаралупу наносять восковий малюнок, після чого яйце занурюють у фарбу і так кілька разів з різними барвниками. В кінці віск розплавляють над вогнем і витирають - писанка готова.

Фарбування цибулевим лушпинням з відбитком живих рослин

Одним з найпопулярніших в Україні, та ще й самим екологічним, є фарбування яєць за допомогою цибулиння. Такі яйця можна зустріти чи не на кожному українському великодньому столі. Щоб урізноманітнити звичне забарвлення можна зробити яйця з відбитком живих рослин. Цей спосіб є досить простим і легким.

Спосіб приготування:

Для приготування вам знадобиться дві склянки води і лушпиння приблизно від восьми цибулин. Барвистий навар потрібно робити протягом 2-3 годин. Щоб вийшли яйця з відбитком рослин, вам знадобляться фрагменти живих рослин або вирізані з паперу листочки і квіточки. Ці трафарети потрібно накласти на яйце і зверху надіти капронову панчоху або марлю. Кінці мішечка скріпити ниткою або гумкою і опустити в каструлю з відваром. Варіть яйця на повільному вогні близько 10 хвилин. По готовності зніміть трафарет і панчохи і отримаєте оригінальні екологічні яйця.

Мармурові яйця

Популярними серед українців також є яйця, фарбовані харчовими барвниками. Оригінальним рішенням і прикрасою столу стануть мармурові яйця, які можна приготувати за допомогою харчових барвників темних і світлих відтінків.

Спосіб приготування:

Яйця потрібно заздалегідь відварити. Варене яйце опустити на кілька хвилин в розчин з харчовим барвником світлого кольору. Коли вони набудуть легкого відтінку, їх необхідно дістати і протерти сухою серветкою. У розчин з темним барвником необхідно додати столову ложку соняшникової олії і перемішати, щоб масляна пляма розбилося на маленькі горошинки. Занурте яйце в розчин з маслом і барвником, покатайте його по тарілці круговими рухами і відразу виймайте. Мармуровий ефект буде з ніжними переливами, якщо вмочати яйце в масляний розчин тільки разів.

Яйця в горошок

Незвично і яскраво на вашому великодньому столі виглядатимуть яйця в горошок. Особливо такі крашанки припадуть до душі дітям, які з ентузіазмом будуть обирати найбільш барвисте і міцне яйце. Для приготування вам знадобляться харчові барвники, ізоляційна стрічка, дірокол і яйця білого кольору.

Спосіб приготування:

Для створення ошатних яєць в горошок їх потрібно відмити від всіх забруднень і зварити вкруту. Поки яйця остигають, за допомогою діроколу необхідно зробити кружечки з ізоляційної стрічки і приклеїти їх щільно до шкаралупи, гарненько вирівняти кожен горошок пальцем. Далі яйце забарвлюється звичайним способом. Після висихання, ізоляційну стрічку акуратно знімаємо і отримуємо ошатні яйця в білий горошок. Для тих, хто хоче зробити свій стіл більш виразним за допомогою яскравого гороху, знадобиться олівець з гумкою. Просто занурте ластик в фарбу і нанесіть на шкаралупу. Залиште на 10-15 хвилин, щоб яйце висохло. Важливо, щоб розмір дироколу і гумки збігалися. Після висихання яйце можна натерти соняшниковою олією, тоді воно буде не тільки яскравим, але і блищатиме.

Великодній декупаж

Мальовничими та красивими стануть яйця, прикрашені за допомогою техніки декупаж. Тим більше для їх створення потрібно небагато часу і зусиль, а результат потішить вас і приємно здивує ваших гостей. Для декупажних крашанок вам знадобиться спеціальна серветка і яєчний білок.

Спосіб приготування:

Яйце потрібно відварити круто. Щоб уникнути тріщин на шкаралупі, в воду можна додати половину чайної ложки солі. З серветки для декупажу вирізати вподобаний малюнок і щільно прикласти до шкаралупи. Білок збити до крутої пінки і промокнути ним яйце. Головне у декупажі - добре розгладити всі складочки і нерівності. Далі залишаємо яйце сушитися. От і вийшов витончений та унікальний дизайн.

Щоб ваші великодні яйця виправдали очікування, дотримуйтеся простих правил: перед варінням потримайте яйця близько години при кімнатній температурі; варити яйця краще в солоній воді, тоді вони будуть краще очищатися; перед фарбуванням протріть шкаралупу мильним розчином або спиртом.

Раніше ONLINE.UA розповів про головні традиції Великодня 2019.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?