Венедіктова відмовляється це робити - генпрокурорці озвучили гучні звинувачення
Категорія
Політика
Дата публікації

Венедіктова відмовляється це робити - генпрокурорці озвучили гучні звинувачення

Венедіктова відмовляється це робити - генпрокурорці озвучили гучні звинувачення
Джерело:  online.ua

5 травня представники Центру протидії корупції заявили, що генпрокурорка Ірина Венедіктова видала наказ, яким із процесу очищення Офісу генерального прокурора викинула представників міжнародних партнерів та громадськість, тож тепер прокурорів фактично призначатимуть прокурори. Наголошується, що відтепер комісія з добору керівного складу органів прокуратури складається з 6 осіб, 4 з них – прокурори, а решта – 2 представники вищих навчальних закладів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ЦПК.

Варто звернути увагу на те, що до цього, комісія складалась з 3 представників прокуратури і 3 експертів делегованих міжнародними організаціями, проектами міжнародної технічної допомоги, дипломатичними місіями.

“Ці зміни повністю знищують довіру до кадрових призначень в Офісі генерального прокурора. Нагадаю, що аналогічним чином відбулися дві “реформи” прокуратури за минулої влади. Більшість в кадрових комісіях тоді теж мали представники прокуратури. Бачимо, що Зеленський переймає найгірші практики свого попередника”, – заявив очільник правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За словами антикорупціонерів, відтепер прокурори обиратимуть прокурорів, а представники громадянського суспільства та міжнародні партнери не матимуть впливу на ухвалення рішень.

У ЦПК наголошують, що деякі пункти наказу протирічать закону "Про прокуратуру". Наприклад, комісія може одноразово схвалити кандидата на будь-яку адміністративну посаду, а подальші такі призначення відбуваються вже без участі комісії. Окрім того, до моменту створення обласних прокуратур Венедіктовою передбачена можливість призначення осіб на адміністративні посади в "старих" нереформованих регіональних прокуратурах.

Наразі новостворена комісія вирішила призначити на керівні прокурорські посади декількох осіб, частина з яких або відмовились проходити атестацію, або не змогли її пройти.

Як повідомляв раніше ОNLINE.UA, глава Офісу президента Андрій Єрмак вперше відреагував на скандал, який розгорівся навколо генеральної прокурорки Ірини Венедіктової. Він розповів, як до цього ставиться глава держави Володимир Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?