Верховна Рада та Кабмін знову розсварилися через держбюджет
Категорія
Україна
Дата публікації

Верховна Рада та Кабмін знову розсварилися через держбюджет

Верховна Рада та Кабмін знову розсварилися через держбюджет

Між Верховною Радою та Кабінетом міністрів України розгорівся новий конфлікт. Цього разу очільник комітету з фінансової, податкової та бюджетної політики Данило Гетманцев почав скаржитися на те, що Міністерство фінансів подало до українського парламенту проєкт державного бюджету "жахливої якості" і його "треба рятувати". Політик звернув увагу на те, що у народних обранців наразі до бюджету є "маса" претензій. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЕП".

"Перше і головне питання полягає в тому, що ми не бачимо джерела покриття дефіциту. Основне джерело покриття - ОВДП. Ми не бачимо таких грошей на ринку (і за такими ставками). Тобто, або ми платимо шалені ставки і повертаємо нерезидентам все, причому беремо короткі гроші, як це було в першій половині 2019 року. Або ми емісію робимо з Нацбанком. Інших варіантів немає", — наголосив представник Верховної Ради.

Окрім того, Данило Гетманцев поскаржився, що його "бентежить" розмір дефіциту держбюджету. Нардеп навіть уже вирішив подати правки для його зниження.

"За моїми підрахунками Мінфін свідомо або помилково зменшив доходи бюджету на 79,31 мільярда. Також я бачу необгрунтовані витрати в загальній сумі 9,63 мільярда", — каже політик.

Очільник комітету озвучив пропозицію зменшити дефіцит держбюджету до 4,9% , а також закликав Мінфін "відповідально ставитися" до бюджету.

"Те, що відбувалося в цьому році, можна пояснити кризою і коронавірусом, але це не допустимо в наступному році. Ми не дозволимо керувати публічними фінансами в ручному режимі", — наголосив Данило Гетманцев.

Варто нагадати, що нещодавно експерти із Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки зробили неочікуване попередження усім укранцям — за їхніми словами, що солідний дефіцит державного бюджету, запланований на 2021 рік (6% ВВП), призведе до подальшого збільшення потреб у залученні боргового фінансування.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики спрогнозували,  яким буде курс долара в Україні в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?