Верховна Рада ухвалила довгоочікуване рішення - важливі дані
Категорія
Політика
Дата публікації

Верховна Рада ухвалила довгоочікуване рішення - важливі дані

Верховна Рада ухвалила довгоочікуване рішення - важливі дані
Джерело:  online.ua

16 червня український парламент нарешті вніс до порядку денного законопроєкт про народовладдя шляхом референдуму. Варто звернути увагу на те, що за це рішення проголосували 242 народних обранців. Законопроєкт про референдум вже доступний на сайті Верховної Ради під №3612. Що важливо розуміти, разом з рішенням про внесення до порядку денного ВРУ підтримала рішення про скорочення термінів подачі альтернативних законопроєктів на половину. Як відомо, до Раду цей проєкт закону вніс глава держави Володимир Зеленський. Президент країни одразу ж позначив його як невідкладний, передає ONLINE.UA.

Законопроєкт про референдум передбачає декілька важливих моментів: 

  • щоб організувати референдум за народною ініціативою, слід зібрати щонайменше 3 мільйони підписів мешканців України. При цьому вони повинні представляти як мінімум 2/3 адміністративно-територіальних одиниць, передбачених Конституцією України.

  • Законопроєкт допускає можливість електронних голосувань під час референдуму.

  • Під час референдуму можуть виноситися на розгляд питання :про затвердження закону про внесення змін до розділів І, III, XIII Конституції України. Тобто мовиться про загальні засади, вибори, сам референдум, правосуддя та інше; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України; питання про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

  • Водночас референдум не допускається щодо законопроєктів з питань податків, бюджету та амністії.

  • Питання для національного референдуму мають бути чіткі, без подійних тлумачень, а відповіді на них повинні бути "так" або "ні".

  • Референдум не можна проводити у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.

Варто нагадати про те, що парламент на наступному пленарному засіданні 18 червня розглянуть законопроєкт про народовладдя через проведення всеукраїнського референдуму. Цей законопроєкт зареєстрував президент України Володимир Зеленський як невідкладний, але ухвалювати його народні обранці планують не раніше осені.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 15 червня глава держави Володимир Зеленський екстрено написав листа спікеру ВРУ Дмитру Разумкову — український лідер вимагає невідкладно розглянути в другому читанні законопроєкт щодо підтримки культури та креативних індустрій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?