Ви повинні знати: Зеленський зробив несподіване зізнання
Категорія
Україна
Дата публікації

Ви повинні знати: Зеленський зробив несподіване зізнання

Ви повинні знати: Зеленський зробив несподіване зізнання
Джерело:  online.ua

Українська влада спочатку знала, що катастрофа МАУ в Ірані сталася з вини іранських військових, які збили пасажирський літак з 176 людьми на борту. Але сказати про це публічно було не можна, так як не було доказів. Таке несподіване зізнання зробив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ізраїльському "9 каналу", передає ONLINE.UA.

"Одна з семи версій в перший же день після події, після цієї катастрофи, що збитий був іранською ракетою, випущеною іранською ракетою іранської сторони збитий був наш літак. Я вам скажу, ми не виходили в публічне поле в перший же день з цією версією, тому що, ну, все повинно бути по поличках. Це серйозні звинувачення, які вимагають серйозних дуже підтверджень", - пояснив Зеленський позицію Києва.

Український глава запевнив, що офіційний Київ відразу ж виключив версію того, що катастрофа МАУ могла статися через технічні несправності або помилки екіпажу. При чому про це він відразу сказав родичам загиблих.

"Вони тут у нас всі знаходилися, в офісі авіакомпанії, в готелі, ми надали їм всі умови, медичні, і так далі. І я до них поїхав. Я до них поїхав, я не міг в публічному полі говорити: "Нас збили ". Але я приїхав до них і сказав: "Крім співчуття і так далі, я приїхав до вас з важливою інформацією. Хочу, щоб ви точно знали, це на сто відсотків не технічна помилка. І не помилка ваших рідних, і не помилка нашого професійного екіпажу". Але в публічне поле не виходив, потрібні були дані і докази", - розповів Зеленський.

За словами президента України, змусити Іран зізнатися в збитті українського літака Києву допомогли США, Велика Британія і Канада. Вирішальну роль у визнанні іранців зіграли українські фахівці, які вилетіли на місце катастрофи МАУ для розслідування.

"Ми змогли домогтися того, що на рівні президента, не тільки міністра оборони, але і на рівні президента, на всіх дипломатичних рівнях іранська сторона визнала, що український літак був збитий їх ракетою. Ми зібрали 45 кращих фахівців, вони на місці нам показали і натиснули", - підсумував Зеленський.

Слід зазначити, що на даний момент Україна домагається, щоб Іран відправив до Києва "чорні скриньки" збитого літака для розшифровки. Тегеран відмовляється йти на вимоги української сторони. Там вважають, що бортові самописці зі збитого українського літака є одними з основних об'єктів для вивчення катастрофи і повинні залишитися в Ірані.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський провів термінові переговори з представником президента Ірану Мохаммадом Есламі, який приїжджав до Києва. Сторони домовилися, що Іран направить в Україну представників, які ознайомляться з можливостями щодо розшифровки "чорних скриньок" збитого літака. Також представник Рухані погодився передати в Україну все залишки літака МАУ, які збереглися після катастрофи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?