Вибори на Донбасі: у Порошенка озвучили "залізні" умови
Категорія
Події
Дата публікації

Вибори на Донбасі: у Порошенка озвучили "залізні" умови

Вибори на Донбасі: у Порошенка озвучили "залізні" умови
Джерело:  online.ua

Дорожня карта імплементації Мінських угод повинна містити чіткі передумови для розгляду парламентом законопроекту про вибори на окупованому Донбасі, заявив заступник глави Адміністрації президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Інтерфакс-Україна ».
"І знову я повернуся до проекту дорожньої карти. Саме в ній повинно бути зазначено, що першочерговою вимогою для внесення в український парламент цього законопроекту має стати виконання цілого ряду умов безпеки", - заявив Єлісєєв.
За його словами, ВР зможе призначити дату місцевих виборів на Донбасі тільки після гарантій у сфері безпеки, гарантій того, що російські сили і зброя не проникають в Україну, а також після виконання інших умов у сфері безпеки.
"Після цього дається ще 90 днів для підготовки до виборів відповідно до стандартів ОБСЄ. І протягом цього періоду повинні відновити свою роботу і активно функціонувати на місцях українські ЗМІ, вільно проходити агітація українських політичних партій", - сказав Єлісєєв.
За його словами, протягом цих 90 днів на Донбасі не повинно бути жодного пострілу. "ОБСЄ/БДІПЛ повинні провести свою оціночну місію, за результатами якої зробити свій висновок про те, що всі необхідні для демократичних виборів умови дотримані", - пояснив заступник голови АП.
Відповідаючи на питання про участь нинішніх ватажків бойовиків так званих ДНР і ЛНР у виборах на Донбасі, Єлісєєв сказав: "Сам проект закону повинен виходити від українського парламенту, обговорюватися і голосуватися в стінах ВР".
"Експерти відповідно до домовленостей як в мінському, так і в нормандському форматах, лише опрацьовують модальності проведення виборів відповідно до стандартів ОБСЄ/БДІПЛ та на основі українського законодавства. Але рішення приймає український парламент", - сказав Єлісєєв.
"Тому хочу заспокоїти тих, хто заявляє про нібито голосування невідомого закону про вибори вже завтра, - ні, це буде виключно парламентський закон", - резюмував Єлісєєв.
Він також додав, що українська сторона наполягає на відстороненні від «влади» ще до місцевих виборів ватажків бойовиків.
"Це питання принципове, і ми вважаємо, що всі структури, створені в окремих районах Донецької та Луганської областей в період з 2014 року, включаючи незаконні псевдозаконодавчі і виконавчі органи, а також голови цих псевдодержавних утворень, повинні бути розпущені ще до проведення місцевих виборів", - сказав Єлісєєв.
Він також додав, що зараз "поширюється міф про те, що не можна усунути фейкову владу, оскільки начебто створиться вакуум у владі".
"Це неправда. З правової точки зору, єдиними легітимними органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей є органи місцевого самоврядування, обрані в 2010 році. Відповідно до Конституції України і закону про місцеве самоврядування вони забезпечують виконання своїх повноважень до моменту проведення нових виборів", - зазначив Єлісєєв.
Таким чином, за його словами, законно обрані в 2010 році органи повинні відновити свою роботу і повноцінно функціонувати.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Петро Порошенко заявив про те, що українські військові з'являться на кордоні з Росією на Донбасі на другий день після проведення виборів на окупованих територіях, коментуючи результати переговорів лідерів України, Росії, Франції та Німеччини в Берліні 19 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?