Відбудеться розкол і з'явиться новий океан - вчені приголомшили попередженням весь світ
Категорія
Технології
Дата публікації

Відбудеться розкол і з'явиться новий океан - вчені приголомшили попередженням весь світ

Відбудеться розкол і з'явиться новий океан - вчені приголомшили попередженням весь світ
Джерело:  online.ua

На Африканському континенті зафіксована масштабна аномалія, яка призведе до розколу другого за площею материка після Євразії і утворення нового океану. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених із США і Великобританії, які привели незаперечні докази розпаду Африки. Речі йде про тріщину в ефіопській пустелі довжиною 56 км, яка утворилася в 2005 році. Експерти відзначають, що причиною континентального розлому в регіоні може бути шлейф перегрітих гірських порід, що піднімається з-під мантії Землі. Однак, аномалія полягає в тому, що зазвичай на такі геологічні зміни йдуть сотні років, але цей розкол стався надзвичайно швидко протягом декількох днів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на NBC News.

Вчені пояснили, що розлом намітився в 2005 році в Афарской улоговині в пустелі на території Ефіопії. За словами Крістофера Мура, вченого з британського Університету Лідса, континентальний рифт в цьому місці перетворюється в океанічний. Експерти прогнозують, що через 5-10 млн років після виникнення розлому Аденська затока і Червоне море затоплять Східно-Африканську рифтову долину, в результаті чого і утвориться новий океан. А Східна частина Африки, в свою чергу, перетвориться в окремий невеликий континент.

Як відомо, розлом Африканського континенту відбувається в одному з найспекотніших місць на Землі - уздовж посушливої ділянки одного з дев'яти регіонів Ефіопії Афар. Пустеля розташована на стику трьох тектонічних плит - нубійської, Сомалі та арабської, які дуже повільно відокремлюються одна від одної. Кожна межа плити в регіоні Афар розходиться з різною швидкістю - арабська плита віддаляється від Африки зі швидкістю близько 2,5 см в рік, в той час як дві інші плити поділяються повільніше, від 1,2 см до 0,5 см в рік.

Нагадаємо, це не перше приголомшливе відкриття вчених, яке стосується масштабних змін на планеті. Раніше французькі та австралійські геологи вивчили склад порід островів в південній частині Індійського океану і з'ясували, що в цьому районі формується новий континент, який через мільйони років стане повноцінним материком. Експерти вважають, що через мільйони років цей "ембріональний континент" може з'явитися там, де в даний час розташовані острова архіпелагу Кергелен недалеко від Антарктиди.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що зафіксована нова природна аномалія в Індійському океані. Виявлений феномен назвали "гулом Землі", якому поки що не знайшли пояснення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?