Відновлення економіки України становитиме 411 млрд доларів — Світовий банк
Категорія
Економіка
Дата публікації

Відновлення економіки України становитиме 411 млрд доларів — Світовий банк

Відновлення економіки України становитиме 411 млрд доларів — Світовий банк
Джерело:  online.ua

Відновлення економіки України після вторгнення Росії коштуватиме 411 млрд доларів, що у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

Джерело: Reuters

Яких збитків зазнала українська економіка

У вересні 2022 року ця сума становила 349 млрд доларів, однак за 6 місяців різко зросла на 62 млрд доларів.

За даними експрес-оцінки потреб, Україні знадобиться 14 млрд доларів для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що потребуватиме 11 млрд доларів фінансування понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Енергетична інфраструктура, житло, критична інфраструктура, економіка та гуманітарне розмінування — наші п’ять пріоритетів на цей рік, — зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Які галузі та регіони постраждали найбільше

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетика 11% і сільське господарство 7%.

Згідно з даними Світового банку, найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетиці, де збиток у п’ять разів перевищив рівень, який спостерігався у червні 2022 року.

Найбільші стрибки відбулися в прифронтових регіонах, таких як Донецьк, Харків, Луганськ і Херсон, які стали жертвами російських ракетних атак з жовтня.

Віцепрезидентка Світового банку по Європі та Центральній Азії Ганна Б'єрде високо оцінила стійкість і рішучість України у вирішенні нагальних завдань з відновлення та реконструкції.

Продовження підтримки України - це інвестиції як у країну, так і у світову економіку. Підтримка партнерів з розвитку для державних інвестицій має бути доповнена значними приватними інвестиціями, щоб збільшити доступне фінансування для відновлення, — сказала вона.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?